DünyaManşet

Mauripol yaşam savaşı veriyor, dünyanın gözü Antalya’da

0

Ukrayna Devlet başkanı Volodymir Zelenski, Mauripol‘de doğum yapan kadınların  bulunduğu bir çocuk hastanesinin Rusya tarafından bombalandığını duyurdu.

Zelenski, hastaneden görüntüleri paylaşarak, “Terörü daha ne kadar görmezden geleceksiniz? Bu ölümleri engelleyebilirsiniz ama sanırım insanlığınızı kaybediyorsunuz” dedi. Ukraynalı yetkililer saldırıda en az 17 kişinin yaralandığını, yaralananlar arasında personel ve doğum yapan kadınların da bulunduğunu söyledi.

Mauripol Belediyesi başkan yardımcısı Sergiy Orlov, şehrin kuşatıldığından beri sürekli Rus bombardımanı altında olduğunu söyleyerek, “Burada bir soykırım ve savaş suçu yaşanıyor” sözlerini kullandı. Orlov, 1170 kişi öldüğünü, 47 kişinin bir toplu mezara gömüldüğünü söyledi.

Şehirde elektrik, yiyecek ve su sıkıntısı olduğunu aktaran Orlov, “İnsanlar yakacak odun arıyor, burada ‘ortaçağ’ koşullarında yaşıyoruz” dedi.

Orlov, şu ifadeleri kullandı:

Putin, Ukrayna’yı Ukraynalılar olmadan elde etmek istiyor, Mauripol’u insani bedeli ne olursa olsun almak istiyor. Bize top mermileriyle, çok sayıda roketatarla saldırıyorlar. Rusya ordusu tahliye koridorunu bombaladı, yolu mayınladı. Umutsuzca kaçmak isteyen 200 bin kişiden, günde sadece 2-3 bin kişi 21 belediye otobüsü ile çıkabiliyor. Ruslar, çıkmaya çalışanlar için toplanma noktalarını kasten bombalıyor

Orlov, şimdiye kadar “yok edildiğini” söylediği sivil hedeflerin bir listesini saydı. Bunların arasında çok sayıda konut, Mariupol’un 600 yataklı 9 No’lu doğum hastanesi, ana yönetim hizmet binası ve 11 bin kişilik bir iş yeri olan Avostal metalürji fabrikası bulunuyor.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba, Mariupol ile ilgili yaptığı paylaşımda, “3 bine yakın yeni doğmuş bebek için gerekli ilaç ve besin yok. Rusya neredeyse 400 bin kişiyi şehirde tutmaya devam ediyor, tahliyeleri ve insani yardımı durduruyor. Bombardıman devam ediyor” dedi.

Fotoğraf: Evgeniy Maloletka/Associated Press

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric,  Mariupol’deki doğum hastanesine yönelik hava saldırısı haberini yakından takip ettiklerini söyledi.

Rusya, hastanenin bombalanmadığını iddia etti.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nden (BMMYK) yapılan açıklamada,8 Mart itibariyle 2 milyon 155 bin 271 mültecinin Ukrayna’dan komşu ülkelere geçtiği belirtildi.

Uluslararası Af Örgütü, 3 Mart’ta, Ukrayna’nın Çernigiv kentindeki Rus hava saldırısında 47 sivilin öldüğünü belirterek, “Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) savcısı, bu hava saldırısını bir savaş suçu olarak araştırmalı” dedi. Açıklamada sivillerin bulunduğu halk meydanına çok sayıda bombanın isabet ettiği, sivillerin öldüğü ve yakındaki binaların da ciddi hasar gördüğü belirtilerek, “Bu, Ukrayna’nın yaşadığı en kanlı saldırılardan biri” denildi.

UCM, Ukrayna’daki saldırılara ilişkin savaş suçu soruşturması başlatmıştı.

Lavrov ve Kuleba Antalya’ya geldi

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Antalya‘da Diplomasi Forumu‘nda Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile yapılacak üçlü müzakere için kente geldi.

Kuleba, müzakerelerden beklentisinin düşük olduğunu belirterek, “Umarım propaganda perspektifinden değil, çözüm bulma amacıyla yaklaşır” dedi.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Lavrov ile Kuleba’nın  görüşmenin önemine işaret ederek, “Bu müzakere sürecinin devamı son derece önemli” dedi.

Antalya’ya gelmeden önce yaptığı açıklamada Kuleba, “ErdoğanPutin‘i, yoksa Çavuşoğlu mu Lavrov’u ikna etti bilmiyorum ama görüşme yapılacak. Lavrov kabul etti, belki bir şey iletmek istiyordur. Dinleyeceğiz ama Lavrov’un Ukrayna’ya yönelik saldırganlığın mimarlarından olduğu anlayışıyla onunla konuşacağım” dedi. Kuleba, Ukrayna’nın müzakerelerde hiçbir şeyden vazgeçmeyeceğini de ekledi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Maria Zakharova, bugün yaptığı açıklamada Rusya’nın, Ukrayna’ya dair taleplerinin müzakere yoluyla sağlanmasını tercih edeceğini, Kiev‘deki hükümeti devirmeyi hedeflemediklerini söyledi.

İşgalin başlamasından bu yana hükümet düzeyindeki en üst düzeyde olma niteliğindeki buluşma saat 10.00’da başlayacak.

Almanya, Ukrayna’ya savaş uçağı göndermeyeceğini açıkladı.Başbakan Olaf Scholz, Ukrayna’ya silah da dahil pek çok savunma ekipmanı gönderildiğini ama savaş uçağının buna dahil edilemeyeceğini söyledi.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson‘ın Ukrayna’ya gerekli tüm silahları göndermeye hazır olduğunu fakat NATO‘nun Rus uçaklarına ateş etmesinin doğru olmadığını söyledi.

İngiltere ayrıca Ukrayna’ya gönderilecek silah sayısını artırdığını, bin 615 tanksavar füze göndereceğini ekledi.

Avrupa Birliği (AB), Rusya ve Belarus‘a yeni yaptırımlar uygulayacak. Buna göre Rusya ile bağlantılı 14 oligark daha kara listeye alındı, ve Belarus Merkez Bankası ile ülkedeki en büyük üç kredi kurumuyla ilişkiler kesildi. Yaptırımların kripto varlıkları da kapsadığı açıklandı.

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.