ManşetBilim-TeknolojiKoronavirüs SalgınıSağlık

Maskelerden sıkılanlara: ‘Yarının Maskesini Tasarlama’ yarışmasının finalistleri

0

ABD Biyomedikal Gelişmiş Araştırma ve Geliştirme Kurumu (BARDA) tarafından yürütülen ‘Maske İnovasyon Yarışması’nın son aşamasına kalan on maske tasarımı, yarım milyon dolarlık ödül için yarışıyor.

Yarışmayla, insanları solunum yolu patojenlerinden koruyabilecek yenilikçi maskelerin geliştirilmesi desteklenmek isteniyor.

Yarışma BARDA ve Ulusal Mesleki Güvenlik ve Sağlık Enstitüsü (NIOSH) ve N95 maskeleri  test eden ve onaylayan Ulusal Standartlar ve Teknoloji Enstitüsü (NIST) işbirliği ile yapılıyor. Kazananın ekim ayında açıklanması planlanıyor.

BARDA’da farmakolog ve toksikolog olan Kumiko Lippold, mevcut tasarımlardan daha iyi oturan, iyi işlevli ve iyi görünümlü maskeleri tanıtarak ‘yetersiz ve durgun’ olan maske geliştirme ekosistemini değiştirmek istediklerini söylüyor.

Lippold, pandeminin etkisinin azalarak ve birçok ülkede maske zorunluluklarınıngevşediği göz önüne alındığında, yarışmanın ‘çağın biraz gerisinde’ görünebileceğini kabul eden Lippold, “Yine de maske inovasyonu için önemli bir iştah var. Yarının maskesini yapıyoruz” diyor.

Yarışmada 1448 katılımcı arasından son ona kalan maske tasarımlarının sahipleri arasında Amazon, Levi’s gibi büyük şirketlerin yanında küçük girişimler de var.

Bunlardan biri, origami sanatını maskelerle birleştirerek “Airgami” isimli maskeyi geliştiren Air99 isimli şirket.

Richard Gordon ve Min Xiao, küçük oğullarını hava kirliliğinden korumak için iyi bir maske bulamayınca yeni bir yüz maskesi geliştirmeye karar verdiler ve 2016 yılında Air99 adında bir şirket kurmuşlar.

Elektrik ve bilgisayar mühendisi Gordon, Airgami’nin estetik olmasının yanında korumasının önemine dikkat çekiyor:

“Pandemiden çok önce, Xiao’nun yeni işi için 2011’de Çin‘in Suzhou kentine taşındık. Oradaki kirlilik korkunçtu ve inşaat işçileri için yapılan N95 maskeleri küçük oğlumuza uymuyordu. Bu maskeleri hemen kesmeye, yapıştırmaya ve ona uyacak şekilde küçültmek için zımbalamaya başladım”

Aile 2015’te Amerika Birleşik Devletleri‘ne geri taşındıktan sonra kendini daha iyi bir maske tasarlamaya adadı.

Airgami için popüler bir origami tasarımı olan “ejderhanın yumurtası” kullanıldı. Bu geniş bir nefes alma alanı yarattı ve yüze oturmayı kolaylaştırdı. Dört farklı boyutta, gökkuşağı ve kamuflaj dahil olmak üzere çeşitli renkli baskılarda hazırlandı.

Üç polipropilen katmanın iç kısmında, N95 teknolojisinin temeli olan parçacıkları yakalayan bir elektrostatik yük bulunuyor. Maske yeniden kullanılabiliyor, durulanabilir veya ısı ile dezenfekte edilebiliyor. Çalışanlar, gezginler, yaşlılar, çocuklar, eğitimciler, şarkıcılar ve sporcular için öneriliyor.

Yarışma finalinin ilk aşamasını kazanan diğer bazı tasarımlar şöyle:

BreSafe™ Şeffaf Maske

Şirket: 4C Air

Patentli bir nanoteknolojiyi kullanarak yüksek filtreleme ve nefes alabilirlik sağlayan yarı şeffaf bir maske olan BreSafe™, şeffaflık seviyesini ve filtreleme verimliliğini kontrol etme yeteneği sağlıyor.

Daha net iletişim, gelişmiş filtreleme etkinliği ve nefes alabilirlik vadediyor.

AtmoBlue v2

Şirket: AtmoBlue

Hava temizleyici respiratöre entegre bir sensör platformu içeriyor. Maske, HEPA filtresine ve özelleştirilebilir sert bir kabuğa sahiptir. Kabuk, kullanıcıya tam bir hareket aralığı sağlayarak kayışı, fanı ve sensörü gizliyor. Diğer bir silikon kabuk, farklı yüz boyutlarına uymasını sağlıyor. “Yarının maskesi gömülü teknolojilerle gelecek” diyen firma, insanların filtrelerini değiştirmeleri gerekip gerekmediğini, maskelerinin uygun olup olmadığını ve CO2 birikimi olup olmadığını söyleyecek veri odaklı özellikler geliştiriyor.

 

Proje: Tül

Şirket: Levi Strauss & Co.

Solunum koruması için akıllı, basit ve etkili bir çözüm oluşturmak için tanıdık araçlar ve günlük beceriler kullanmak amaçlanmış

Levi’s için kullanılan araçlar ve beceriler, küresel olarak standartlaştırılmış bir üretim kapasitesi oluşturduğundan, N95 eşdeğeri bir maskenin performansını herhangi bir temel giysi fabrikası tarafından kolayca üretilebileceği bir forma dönüştürüldü. Basit çözüm, yeni ekipman, eğitim veya başlangıç ​​maliyeti olmadan yüksek performanslı, düşük maliyetli maskeler yapmak için alternatif bir kaynak olarak mevcut ve yeterince kullanılmayan giyim tedarik zincirine işaret ediyor. Bir makas ve bir dikiş makinesinin olduğu her yerde etkili bir maskenin yapılabileceği gösterilmek isteniyor.

Amazon PerfectFit

Şirket: Amazon.com

 

Tıpkı bir N95 maskesi gibi, ancak bir bez maske veya bandana ile aynı konfor ve stilde kirleticileri ve aerosolleriden korumak için tasarlanmış.

Nefes alabilirliği artırmak için origami tasarımı da dahil olmak üzere çeşitli yenilikçi özelliklere sahip.  6 farklı boyut; yüze karşı yumuşak, ayarlanabilir bir basınç sağlamak için ayarlanabilir kafa bandı veya kulak halkalı yumuşak, serinletici kumaşlar kullanıyor.

Flo Mask

Şirket: Air Flo Labs

Flo Mask üç temel üzerine inşa edilmiş: Kişiye özel uyum, rahatlık ve etkinlik.

Gerçek yüzlerin 3D tarama verilerini kullanmak, kişiye özel bir solunum maskesi oluştururken “mükemmel” şekli geliştirmeye olanak sağlıyor. Yastıklı yumuşak silikon şerit, uzun süreli kullanımlarda fiziksel rahatlık, yüksek düzeyde nefes alan bir filtre solunum rahatlığı sağlıyor.

Değiştirilebilir filtresi virüslerin %99,8’inden fazlasını filtreliyor. ABD’de binlerce çocuk tarafından kullanılan maskenin artık yetişkin versiyonu geliştiriliyor.

PaciMask

PaciMask, LLC

PaciMask, bir emziği maskeyle birleştiren bir yüz maskesi, bu yaşgrubunun maske takma fikrini kabul etmesini artırmayı hedefliyor.

PaciMask, piyasadaki birçok farklı emzik markasını destekliyor. Emziğin doğru yerleştirilmesini ve maskenin güvenli bir şekilde oturmasını sağlamak için emzik maskeye metodik olarak yapıştırılıyor. Maske yüzde 100 pamuk, yıkanabiliyor ve tekrar kullanılabiliyor. Çocukları maske takmaya daha fazla teşvik etmek için eğlenceli baskılar ve desenler veya favori karakterler içeriyor.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.