SağlıkKoronavirüs SalgınıManşet

Maske sınavı: Takmadan çıkmak yasak ama dağıtım aksıyor, takmayana para cezası

0

Koronavirüs salgını nedeniyle takmanın zorunlu hale getirildiği maskenin satışı yasaklandı ve ücretsiz dağıtılacağı ilan edildi. Ancak aradan geçen 10 güne rağmen hâlâ maske alamayanlar var. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, maske dağıtımında önceliğin 20 yaş altı ve 65 yaş üstü vatandaşlara tanınacağını söylemişti. Bu kişilerin sokağa çıkmasının zaten yasak olduğu düşünüldüğünde, önceliğin niye evde kalanlara verildiği ise anlaşılamadı. 

Geniş kapsamlı bir sınırlandırma getirilmediği için işe gitmek zorunda olan 40 milyonun ise maskeye ulaşma mücadelesi ise sürüyor. Yasak olduğu için satın alamayan ancak kendilerine kod gönderilmediğinden ücretsiz maskeye de ulaşamayanlar, konulan “maske zorunluluğu”nu nasıl aşacaklarını bilemiyor. Kalabalık yerlerde ve toplu ulaşım araçlarında maske takmayanlara ise idari para cezası uygulanıyor. 

Tekstil firmalarınca hazırlanmış 30 milyon maskenin dağıtılamadığını söyleyen İYİ Parti Grup Başkanvekili Lütfü Türkkan sorunun çözümü için çok düşük bir taban fiyat belirlenerek maskenin her yerde satışının önünün açılması gerektiğini söyledi.

‘Tekstil firmaları 30 milyon maske üretti’

Türkiye’nin bir tekstil ülkesi olduğunu söyleyen Türkkan, tekstil firmalarından aldığı bilgiye dayanarak, Vakko’dan LcWaikiki’ye irili ufaklı birçok tekstil firmasının 30 milyona yakın maske ürettiğini ancak bunların dağıtımı ile ilgili sorun olduğunu söyledi. Firmaların bağışlamak üzere hazırladığı maskelerin teslim edileceği kurumlarla ilgili dahi sorunlar olduğunu belirten Türkkan şunları söyledi:

“İrili ufaklı atölyelerden büyük firmalara çok sayıda maske üretildi. Bunlar bağış olarak hazır. Ama sağlıklı bir dağıtım ağı kurulmadı. Londra’da üreticilerle görüştüm. Onların problemi üretememek. Biz ise üretiyoruz dağıtamıyoruz. İnsanlar günlerdir maske bekliyor. Neredeyse 10 gün oldu. Maskeler hazır ama vizyonsuzluk, beceriksizlik nedeniyle dağıtılamıyor.”

‘Çok düşük taban fiyatla satılsın’

Mevcut dağıtım sistemi ile bu sorunun çözülemeyeceğini belirten Türkkan, ihtiyaç sahibi yoksul vatandaşlar için muhtarlar kanalıyla harekete geçilebileceğini ama asıl çözümün kontrollü bir satış olduğunu söyledi.  Türkkan sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda da, “Bırakın bu kodu, eczaneyi, bedavayı. İnsanlar maskeye ulaşmakta zorluk yaşıyor. Bedava değil, herkesin alabileceği kadar çok ucuz bir fiyat ile her yerde satılsın. Pahalı satmaya kalkana ciddi bir yaptırım uygularsınız biter” dedi.

 

More in Sağlık

You may also like

Comments

Comments are closed.