Marta Koyu Dayanışması’nın düzenlediği “Marta Koyu ve Adalarda Kıyıların Durumu” paneli 2 Mart’ta

Burgazada’da Marta Koyu’nu da içine alan 46 dönümlük 1. derece sit alanına yapılması planlanan tesise karşı “Marta Koyu Dayanışması”nı kuran adalılar mevcut sorunları, koyun bir işletmeye kiralanmasının hukuksal boyutunu, çevresel etkilerini ve çözüm önerilerini konuşmak üzere bir araya geliyor.

2 Mart Cumartesi günü saat 14.00’te Cemevi Burgazada’da düzenlenecek olan “Marta Koyu ve Adalarda Kıyıların Durumu” başlıklı panele İATVKD Yönetim Kurulu Başkanı Arif Çağlar, Dünya Mirası Adalar Girişimi’nde Korhan Gümüş, İstanbul Üniversitesi Biyoloji Bölümü Hidroloji ABD Ögretim Üyesi Dr. Cem Dalyan ve Marta Koyu Dayanışması’ndan Sevgi Çekiç konuşmacı olarak katılacak.

Panelde “Adalarda kıyı işgalleri, hukuksal boyutları”, “Adalarda kıyı yönetimi ve alternatif modeller”, “Marta Koyunda Biyolojik Çeşitlilik”, “Dayanışma Süreci” konuları konuşulacak.

Panelin moderatörlüğünü Dünya Mirası Adalar Girişimi’nden Alp Orçun üstlenecek.

Ne olmuştu?

Burgazada’daki Marta Koyu Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından Aralık 2018’de yapılan bir ihaleyle özel bir şirkete kiraya verilmiş ve işletmecinin Marta Koyu’nu çitle çevirmeyi, konser alanı yapmayı, büfe kafeterya açmayı ve iskele yapmayı planladığı belirtilmişti.

Marta Koyu Dayanışması ne talep ediyor?

Marta Koyu’nun bir kamusal alan olarak korunması için çalışan Marta Koyu Dayanışması‘nın talepleri ve önerileri şu şekilde:

1-) Marta Koyu tekrar herkese açık, ücretsiz bir kamu alanı olarak kalsın, Burgazada halkına iade edilsin.

2-) Koyun korunması için kamu kurumlarının görevlerini yerine getirsin. Ekosistemin korunması, bitki dokusu, doğal peyzajı, güvenli kullanımı, atıkların toplanması, kullanıcıların ve ziyaretçilerin ilişkileri bir Yönetim Planı ile düzenlensin. Bu Yönetim Planı Belediye tarafından, Koruma Planları’nın katılımla geliştirilmesi için sürekli gözden geçirilerek uygulansın.

3-) Yönetim planı için STK’ların, yerel halkın ve uzmanların yer aldığı bir yönlendirici organ oluşturulsun, öngörülen kamusal işlevlerin yönetim sorumluluğu bu organın gözetiminde verilsin ve denetlensin.

4-) Doğal sit alanı olan benzer yerlerle ilişki kurulsun, deneyim paylaşılsın. Bir örnek olarak Adalar’ın diğer kamusal alanlarının yönetimi için bir pilot çalışmaya, bir deneyime dönüştürülsün.

Koyun özelleştirilmesine karşı harekete geçen Marta Koyu Dayanışması’na Twitter, Facebook ve Instagram üzerinden ulaşabilirsiniz. Panel ile ilgili güncel bilgilere ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.

Marta Koyu Dayanışması: Ücretli plaj, restoran, konser ve düğün organizasyonları yapılması planlanıyor

Burgazada Martha Koyu’ndaki “Martha’nın Evi” boşaltıldı

(Yeşil Gazete)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Şirketlerin toplumsal sorumluluğu

Türk şirketleri kurumsal sosyal sorumluluk ve sürdürülebilirlik uygulamalarında batılı benzerleri kadar başarılı değil. Ancak bu sadece şirketlerden kaynaklanmıyor, 'öngörülemezlik ortamı' ve toplumsal baskının eksikliği de bunda etkili. 

‘Qou vadis-2’: Ülke nüfusu

Geleceği ile ilgili derin kaygılar duymakta olan nüfus kesimlerinin, Türkiye’nin her yerinde giderek artmakta olduğu bir ortamdayız. Ne kent nüfusu kentte kalabilecek uzun erimli bir gelecek görüyor, ne de kır nüfusu kırda kalabilecek bir durum algılıyor.

[Bir şarkının hikayesi] San Francisco/ Scott McKenzie

Scott McKenzie’nin Hippi kültürünü konu alan 'San Francisco (Saçınıza Çiçek Taktığınızdan Emin Olun)' şarkısı, Beatles’ın 'All You Need is Love'ı ile beraber, 'Summer of Love'ın belirleyici şarkılarından biri olarak kabul edilir.

Yandı Çukurova yandı

Türkiye’de tarımın geldiği yer içler acısı. Ülkenin dört bir yanındaki çiftçiler isyan halinde. Diğer taraftan en fazla artış gıda fiyatlarında. Dikkate alınması gereken ciddi bir dengesizlik var.

[Çocuklar için Yeşil Kitaplar] Bir güvercini sevmekle başlayacak her şey

Maalesef sorun yarattığı var sayılanlara karşı empati yoksunu, sadece kendi refahını gözeten adaletsiz çözümler üretmek yalnızca 'Güvercin Kakası' kitabındaki kasaba halkına mahsus değil. Katliam Yasası'nı unutmadınız değil mi?

EN ÇOK OKUNANLAR