Hayvan HaklarıManşet

Marmaris’te ‘paspasla kovalanan’ hayvan, köpekbalığı değil

0

Muğla‘nın Marmaris ilçesinde vatandaşların yüzdüğü kıyıya gelen ‘köpek balığı’nın yer silme paspasıyla kafasına vurularak uzaklaştırdıldığı video sosyal medyada gündem oldu.

ABC Gazetesi imzasıyla paylaşılan videoda, sahilde yüzen vatandaşların kıyıda görünen sırt yüzgecini köpek balığı sanarak korktuğu, bir kişinin elindeki yer paspasıyla canlıyı kaçırdığı görünüyor.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi öğretim görevlisi yaban hayatı uzmanı Dr. Yasin İlemin ise Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, köpekbalığı sanılarak ‘kafasına vurulan’ canlının Akdeniz zarganası (Tetrapturus belone) olduğunu söyledi.

Bu türün dorsal sırt yüzgeci sebebiyle köpekbalığıyla karıştırılabildiğini söyleyen İlemin, “Deniz yüzeyinde görünen her sırt yüzgeci köpekbalığına ait değildir. Yunus türü olabilir. Bir Akdeniz zarganası olabilir.

Akdeniz zarganasının sırt yüzgecinin daha dik, ince ve kafaya yakın olduğunu ve bu türün kıyıdaki balıklar ile beslendiğini belirten İlemin, “Bölgede görülen kum köpekbalığı (Carcharhinus plumbeus) türünün yüzgecinin de ise daha basık ve üçgen olduğunu anlattı.

İlemin, bu iki türün de insana saldırmadığını aktardıktan sonra medyayı uyardı:

“Bu tarz yanlış haberler bilgiye aç toplumumuzu içinden çıkılmaz yanlışlara sürüklüyor ve bu yanlışlar kalıplaşınca düzeltmesi çok zor oluyor…”

 

 

You may also like

Comments

Comments are closed.