Hayvan HaklarıManşet

Muğla orman yangınları, karakulakların yaşam alanlarının yüzde 40’ını yok etti

0

Muğla‘da son yıllarda ardı ardına meydana gelen büyük orman yangınları, nesli tükenme tehdidi ile karşı karşıya olan karakulağın popülasyonunu tehlike altına soktu.

Türkiye‘de sadece güneybatı Anadolu’da sıkışmış ve yaklaşık 3 bin bireylik popülasyona sahip önemli bir yabani kedi türü olan karakulak koruma altında. Asya ve Kuzey Afrika‘da da sayısı azaldığı için nesli tehlike altındaki türler arasında kabul ediliyor.

Anadolu Ajansı‘na konuşan Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Dr. Öğretim Görevlisi ve yaban hayatı uzmanı Yasin İlemin, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü‘nce Nesli Tehlikedeki Türler Projesi’nin yürütüldüğünü; proje kapsamında kendisinin de Doğa Araştırmaları Derneği iş birliği ile karakulakların korunması için çalışmalar yaptığını anlattı.

Hayvanlardan ziyade ‘evleri’ korunmalı

İlemin, yaklaşık 15 kilogram ağırlığında olan, genellikle keklik ve tavşan gibi türlerle beslenen karakulakların Aydın, Denizli, Muğla, Antalya ve Burdur‘da yayılış gösterdiğini aktardı.

Bu bölgelerdeki orman yangınlarının vahşi kedilerin yaşam alanlarını daralttığına dikkat çeken İlemin, “İki yıldır yaşanan büyük orman yangınları, karakulağın yaşadığı kızılçam ve özellikle de maki habitatlarına büyük zarar verdi. Beslendiği, barındığı ve ürediği bu alanların yokluğu, karakulağın popülasyonunu maalesef tehlike altına soktu” dedi.

İlemin, yangınlar sonrasında bu alanların yeniden rehabilite edilmesinin karakulağın popülasyonunun tehlike altında olmaması için hayati öneme sahip olduğunu söyledi.

Marmaris’te karakulak habitatlarının neredeyse yüzde 40’ının kaybedildiğini belirten İlemin, açıklamasına şöyle devam etti: “Karakulakları korumaktan ziyade, onların evleri olan bu alanların korunması çok önemli. Özellikle yangın bölgelerindeki ağaçlandırma çalışmalarının ekosistem temelli yapılması da önemli. Bu sayede alana karakulak ve diğer fauna türlerinin yerleşmesi tetiklenmiş olacak.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünün özellikle Antalya ve Muğla’da yaptığı çalışmalar var. Bu çalışmalarla fotokapanla kayıt altına alınan görüntüleri kaydedilen karakulaklar var. Bizim üniversite olarak Muğla’da kaydettiğimiz erkek, yavru, dişi karakulak kayıtlarımız mevcut.”

You may also like

Comments

Comments are closed.