Manşet

Marmara’nın kabusu müsilaj Çanakkale’de görüldü

Deniz salyası olarak da bilinen müsilaj Mart 2021’de Marmara ve Ege Denizi‘nde ortaya çıkmış insan faaliyetlerinin etkisi denize müsilaj olarak yansımıştı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından Çanakkale, Balıkesir, Bursa, Yalova, Kocaeli, İstanbul ve Tekirdağ’da temizleme çalışmaları başlatılmıştı.

Yapılan girişimlerin sonucunda Temmuz başlarında müsilaj tabakası denizin dibine çekilmişti. Çanakkale Kent Konseyi Başkanı ve Cevatpaşa Mahalle Muhtarı Evren Kızoğlu, 12 Şubat Cumartesi günü müsilajın Nara Burnu açıklarında yeniden kendini göstermesini cep telefonuyla kayıt altına aldı.

‘Hiç hoş bir manzara değil, grup grup öbekleşmiş durumda’

İHA’dan Utku Yaşar Cüce’nin haberine göre; kamera kaydı sırasında açıklamalarda da bulunan Kızoğlu, “12 Şubat 2022 geçtiğimiz haftalarda su içerisindeki bulanıklık olarak gözlemlediğimiz müsilaj bu hafta öbekler oluşturmaya başladı. Geçtiğimiz sene bizi çok üzmüştü. Marmara Denizi bizim denizimiz ve tüm sınırları ile bize ait. Onun yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olduğumuz söylenmişti” dedi. Kızoğlu şu ifadeleri kullandı:

“Bakanlığımız adımlar atmıştı, Marmara Belediyeler Birliği bu konuda toplantılar düzenlemişti. Bunların denetimlerinin bir an önce sıkılaştırılması gerektiği ortada. Yani ileri biyolojik arıtma tesisleri aktif kullanılmalı, arıtılan sular, arıtılmış olsa dahi bertaraf şeklinde derin deşarja tabi tutulmamalı. Bu konuda yetkililerin sorumluluklarını yerine getirmeleri gerekiyor, denetimlerini sıklaştırması gerekiyor.”

Ne olmuştu?

Marmara Denizi’nde deniz salyası olarak bilinen müsilajın ardından ölümcül gaz hidrojen sülfür de tespit edilmişti. Uzmanlar denize girilmesi ve balık özellikle kabuklu deniz ürünlerinin tüketimi konusunda uyarmıştı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, müsilajı temizlemek için bir eylem planı oluşturmuştu. Çalışmalar için ayrıca Bilim Kurulu kurulmuştu. Karadeniz ve Ege’de de görülen müsilaj Yunanistan kıyılarına da ulaşmıştı.

Paylaş
Yazar:
Haber Merkezi