Marmaraereğlisi’ne bir akaryakıt ve kimyasal depolama tesisi daha

Tesis için yapılan ÇED toplantısında, bölgede yaşayanlar hali hazırda aynı amaçlı pek çok tesisin bulunduğu ve 1. derece deprem bölgesi olan Marmaraereğlisi'ne bir tane daha yapılmasının büyük risk taşıdığını belirterek itiraz etti.

Haber: Serap CÖMERTOĞLU İŞCAN

*

Birinci derece deprem bölgesi olan Marmaraereğlisi’nde yapılması planlanan “Akaryakıt ve Kimyasal Ürün Depolama Tesisi” projesi için Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) toplantısı yapıldı.

Toplantıda bölge halkı, yaşanabilecek bir olumsuzlukta ilçenin tamamı başta olmak üzere, Çorlu, Silivri’ye bağlı Gümüşyaka’nın tehdit altında olduğu gerekçesiyle tesise itiraz ettiklerini söyledi.

Likit Depolama A.Ş. tarafından Marmaraereğlisi Sultanköy mahallesine “Akaryakıt ve Kimyasal Ürün Depolama Tesisi” kurulması planlanıyor. Konuyla ilgili Marmaraereğlisi Belediye Düğün Salonu’nda düzenlenen ÇED toplantısına, sivil toplum kuruluşları, çevre örgütleri ve bölge halkı yoğun katılım gösterdi.

Tesise karşı olduklarını belirterek, itirazda bulunan bölge halkı, akaryakıt ve kimyasal depolama yapılan birçok tesisin bulunduğu Sultanköy Mahallesi’nde yeni bir akaryakıt ve kimyasal ürün depolama tesisi yapılmasının, deprem riski olan Marmaraereğlisi ilçesinde büyük bir tehlike oluşturabileceğine dikkat çekiyor.
Sızıntı veya herhangi bir olayın ilçenin tamamı başta olmak üzere Çorlu, Silivri’ye bağlı Gümüşyaka için büyük bir tehdit olduğu vurgulanıyor.

Marmara Özel Çevre Koruma Bölgesi kararına da aykırı

Öte yandan, söz konusu projenin 1/100.000 ve 1/25.000 ölçekli Ergene Çevre Düzeni Planlarına ve Marmara Denizi kıyılarını korumaya alan Marmara Özel Çevre Koruma Bölgesi kararına aykırı olduğu belirtildi.

Toplantıya katılan ve planlanan projeye itiraz eden Marmaraereğlisi Çevre Gönüllüleri Deneği Başkanı Mine Olgaç, endişeli olduklarını belirterek şunları paylaştı:

“Tarih ve turizm kenti Marmaraereğlisi ilçemizde yapılmak istenen yeni bir kimyasal depolama tesisi için burada toplandık. Yaşam alanlarımızın kısıtlanması, çevrenin ve doğanın yeni bir kimyasal tesisle nasıl zararlarla karşılaşabileceği konusunda endişelerimizi belirttik. Burada yeterince kimyasal depolama tesisi bulunuyor. Yeni bir tesis yapılması yaşanabilecek olumsuz bir durumda binlerce insanın yaşamını tehlikeye sokabilir. İtirazlarımızı yaptık. İlçemizin kimyasal tesislerle doldurulmasına karşıyız. Ayrıca ilçemizin deprem riski bulunan bir bölgede olduğunun unutulup bu tesislerin binlerce insanların yaşam alanlarına yakın yapılması kabul edilemez bir durumdur. “

Çevre aktivisti Özgür Aksun ise Marmaraereğlisi’nin kaderiyle oynandığını dile getirdi:

“Marmaraereğlisi’ni görmeden, buradaki denizi, plajları, tarihi değerlerini bilmeden yaşam alanlarımıza kimyasal depolama tesisi yapılmak isteniyor. Turizmin, çevrenin ve doğanın yok edilmeye çalışılmasına her zaman karşıyız. Biz Marmaraereğlisi’nde tarihi dokunun ve turizm cennetinin yok olmaması için mücadele etmeye devam edeceğiz.”

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR