EkolojiManşet

Marmara’da Çocuk Olmak: Marmara Denizi ölümün eşiğinde

0

Kaybedecek zaman yok” diyen Marmaralı sivil toplum kuruluşları, uzmanlar, bilim insanları, sanatçılar, “Adaları ve Boğazları ile Marmara Kültürleri Ağı” etrafında bir araya gelerek bu çevre ve yaşam krizi konusunda kamuoyunun bilgilendirilmesini ve Marmara Denizi’nin kurtarılması için çabaların artmasını hedefliyor.

Adaları ve Boğazları ile Marmara Kültürleri Ağı’nın ikinci Mavi Masa Buluşması olan “Marmara’da Çocuk Olmak” 10 Eylül 2022 Cumartesi günü Marmara Adası Çınarlı Mahallesi’nin tarihi mesire yeri Çınaraltı’nda gerçekleştirildi.

Çevre ve yaşam krizi konusunda kamuoyunun bilgilendirilmesini ve Marmara Denizi’nin kurtarılması için çabaların çoğalmasını hedefleyen Adaları ve Boğazları ile Marmara Kültürleri Ağı‘nın 2. Mavi Masa Buluşması “Marmara’da Çocuk Olmak” ve deniz teması etrafında gerçekleştirildi.

Etkinlik Adil Çamur’un Marmara Denizi‘nin önemine dair çerçeve sunuşu ve Marmara Kaymakamı Murat Çiçek‘in açılış konuşması ile başladı.

Marmara’da çocuk olmaya dair sunuşun ardından konuşmacıların da katıldığı baskı ve oyun atölyelerinde çocuklar gün boyu devam eden kil, oyun, baskı, karikatür ve edebiyat atölyelerinde yaratıcılıklarını geliştirdi.

Marmara Adalar Belediyesi Başkanı Süleyman Aksoy‘a iletilmek üzere asma fidanı Kültür Müdürü Hatice Kayacan‘a teslim edildi.

Marmara‘yı temsilen mavi masalar

Marmara Adalar Belediyesi, Galimi Çınarlı Kırsal Kalkınma ve Turizm Derneği, Gündoğdu Köyü Güzelleştirme Derneği, Topağaç Güzelleştirme Derneği, Marmara Adası Dostları Grubu, Asmalı Köyü Derneği ve Çocuk ve Gençlik Yayınları Derneği ile iş birliği ile gerçekleşen Mavi Masa Buluşması Ada çocuklarını bir araya getirdi.

Marmara Adalar Belediyesi‘nin ulaşım desteği ile Marmara Adası‘nın diğer mahallelerinden de etkinliğe katılan çocuklar balıklı hikayelerle tanıştı, bez çantalara deniz canlılarını bastı ve kilden deniz canlıları yaptı.

Kil atölyesinde 22. Prokonnesos Heykel Sempozyumu Sanatçıları çocuklarla kilden figürler yaptı. Çocuk ve Gençlik Yayınları Derneği Başkanı Yazar Nilay Yılmaz çocuklarla kitap temalı oyunlar oynadı. Yazarların Marmara Adası çocukları için gönderdiği kitapları çocuklara iletti.

Onur Karadurmuş‘un karikatür atölyesinde denizle ilgili çizimler yapan çocuklar PÜKKAN etkinlik merkezi ile oyunlar oynadı. Gün boyu yoğun ilgi gören Gül Bolulu’nun verdiği baskı atölyesindeyse çocuklar üzerinde denizle ilgili figürler olan linol baskıları kullanarak kendilerine kumaş çantalar tasarladı. Etkinliğe ilişkin yapılan basın açıklamasında ayrıca şu ifadelere yer verildi:

“Marmara Denizi ölümün eşiğinde. Denizleri kaybetmek, yaşamı da kaybetmek demek.”

Marmara Kültürleri Ağı‘nın Mavi Masa Buluşmaları Marmara Adaları‘nda ve Çanakkale‘de devam edecek.

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.