İklim KriziManşetTürkiye

Marmara, Ege ve Akdeniz bölgelerinde sıcaklıklar artmaya devam edecek

0
sıcak
Fotoğraf: AFP

Bir haftadır Türkiye‘nin batı ve güney bölgelerini etkisi altına almış olan sıcak dalgasının çarşambadan itibaren tüm yurtta hissedileceği; Marmara, Ege ve Akdeniz bölgelerinde ise sıcaklıkların artmaya devam edeceği tahmin ediliyor.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü‘nden yapılan açıklamaya göre, hava sıcaklıklarının Marmara, Ege ve Akdeniz’de mevsim normallerinin 3 ila 8°C, diğer bölgelerde ise mevsim normallerinin 1 ila 5°C üzerinde seyretmesi bekleniyor.

Ayrıca sıcaklıkların Ankara‘da 32-36°C, İstanbul‘da 32-35°C, İzmir‘de 37-38°C ve Antalya‘da 39-41°C civarında seyretmesi bekleniyor.

‣ Cerberus sıcak dalgası: Avrupa neden bu kadar sıcak ve sıcaklar ne kadar sürecek?
sıcak

Fotoğraf: EPA

Saat 11-16 arası tehlikeli

Açıklamada, sıcak dalgası nedeniyle kronik rahatsızlığı olanlar, yaşlılar ve çocuklar başta olmak üzere vatandaşların, günün en sıcak saatleri olan 11 ile 16 saatleri arasında dikkatli ve tedbirli olmaları gerektiği belirtildi.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü İstanbul Bölge Tahmin ve Erken Uyarı Merkezi de 19 Temmuz öğle saatlerinden itibaren Marmara bölgesinin sıcak hava dalgasının etkisine gireceğini belirtti ve sıcaklıkların bölge genelinde mevsim normallerinin 3-8 derece üzerine çıkmasının beklendiğini kaydetti.

Meteoroloji 2’nci Bölge Müdürlüğü de İzmir, Aydın, Manisa, Balıkesir ve Çanakkale‘de etkili olan sıcak hava dalgasının etkisinin 24 Temmuz’a kadar artarak devam edeceğini, hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin 3 ile 6 derece üzerine çıkmasının beklendiğini açıkladı.

sıcak

Fotoğraf: AFP

‣ ‘Dayanılmaz’ sıcak dalgası Avrupa ve Türkiye’de hayatı tehdit ediyor

Sıcak dalgaları iklim krizinden mi kaynaklanıyor?

Fosil yakıt kullanımı gibi insan faaliyetlerinden kaynaklanan iklim krizi, sıcak dalgası adı verilen hava olaylarının meydana gelme ihtimalinin yanı sıra sıklığı ve şiddetini de artırıcı bir rol oynuyor.

Dünyanın birçok yerinde meydana gelen sıcak dalgaları her yıl binlerce insanın ölümüne yol açıyor.

Yüksek sıcaklıklara katlanmak insanların doğrudan ölümüne sebep olabildiği gibi, günlük hayatı ve çalışmayı çok daha zorlaştıran bir etkiye de sahip. Aynı zamanda tarım ve çiftçiliğin gelişimi açısından yıkıcı olabilirken orman yangını riskini artıran zincirleme etkilerde de bulunuyor.

‣ Milyonlarca yılın sıcaklık rekoru kırıldı: Bu normal bir anomali, yanmaya devam edeceğiz

Yine de iyi haberlerden söz etmek mümkün: Hazırlıklı olmak ölüm sayısını kayda değer ölçüde azaltıyor. Bu hazırlıklar, kentsel ortamlarda mekanların soğutulmasıvardiyaların değiştirilmesi veya çalışma saatlerinin azaltılmasını kapsayabiliyor.

Bilim insanlarına göre, gelişmekte olan ülkeler kapsamlı ısı planları uygulama olasılığı en düşük olan ülkeler. Küresel ısınmayı kontrol altına alma çabaları devam ederken, yaşanacak olan aşırı hava olaylarının zararlarınını sınırlamak için hâlâ atılabilecek adımların olması umut verici.

‣ Hayvan dostlarımızı aşırı sıcaklardan nasıl koruruz?

Sıcak dalgaları ve aşırı hava olayları neden artıyor?

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.