Marmara Denizi’ndeki kirlilik için Meclis Araştırma Komisyonu kurulması istendi

HDP Milletvekili Ali Kenanoğlu, kirliliğin önüne geçilebilmesi için fabrika ve gemi atıklarının denetlenmesi ve arıtma tesislerinin daha etkin şekilde kullanılması gerektiğini söyledi.

HDP İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu, Marmara Denizi’ndeki kirlilik seviyesinin gün geçtikçe artması sebebiyle, alınacak önlemlerin hayata geçirilmesi için meclis araştırma komisyonu kurulmasını talep etti.

İstanbul’un Anadolu yakasında, Caddebostan’dan Maltepe’ye kadar uzanan sahil şeridini 25 Aralık’ta şiddetli lodosla birlikte kırmızı yosunlar sarması üzerine uzmanlar Marmara’nın su kalitesinin iyi olmadığını söylemişlerdi. Uzmanlar,  kirliliğin önüne geçilebilmesi için fabrika ve gemi atıklarının denetlenmesi ve arıtma tesislerinin daha etkin şekilde kullanılması gerektiğini belirtmişti.

‘Atıkların denetlenmesi gerekiyor’

Marmara Denizi’ndeki kirlilik hakkında uzmanların uyarılarını hatırlatan Kenanoğlu, TBMM Meclis Başkanlığı’na yazılı olarak sunduğu önergede şu gerekçeleri kullandı:

Söz konusu açıklamalarda, Marmara Denizi’nin etrafında 23-24 milyon insanın yaşadığı çok büyük bir havza olduğu ifade edilerek, bu denizin sorumsuzca kirletildiği, Türkiye nüfusunun neredeyse yüzde 30’unun bu havzada yaşadığı, buradaki büyükşehirlerin hepsinin Marmara Denizi’ni etkilediği, Marmara Denizi’nin çok uzun zamandan beri çok kötü kullanıldığı, fabrikalar atıklarının denize verildiği, evsel atıkların ve gemi atıklarının da hesaba katılması gerektiği belirtiliyor.

Arıtma tesisleri yetersiz

Kirlenmenin yıllardır devam ettiği, Marmara Denizi’nin su kalitesi bakımından çok iyi olmadığını belirten uzmanlar, İstanbul’daki toplam 88 atık su arıtma tesisinde günde 5 milyon 815 bin 910 metreküp su arıtmasının yapıldığı, fakat söz konusu tesislerin tam kapasiteyle çalışmadığı, denetimlerin arttırılması gerektiği üzerinde duruyorlar.

Fabrika ve gemi atıklarıyla oluşan kirlilikten deniz canlılarının da etkilediğini belirtilen açıklamalarda, özellikle midyelerde ‘ağır metal birikmesi’ olduğu ve kontrolsüz şekilde toplanıp piyasaya sürülmeleriyle halk için sağlık tehdidi oluşturabileceğini ifade etmişlerdir.

Yine, Arıtma Tesislerinin önemine vurgu yapılarak, İstanbul’daki suların ortalama yüzde 70’inin hiçbir arıtma işleminden geçmediği belirtiliyor.

‘İleri biyolojik arıtma tesisi kurulsun’

Hâlihazırda kurulu tesislerin yetersiz olduğu ve bunların ‘ileri biyolojik arıtma tesisi’ haline getirilmesi gerektiğini belirten uzmanlar, İstanbul’daki tüm arıtma tesislerinin, ileri biyolojik arıtma tesisi haline getirilmesi gerektiğini, bunun çok önemli olan bir şey olduğu, sadece bir tane ileri biyolojik arıtma tesisi kurularak böyle bir şeyle başa çıkılmayacağını, 16 milyonluk bir şehirde; Kadıköy’deki, Balta Limanı’ndaki, Yenikapı’daki tesislerin tamamının süzme değil ileri biyolojik arıtma tesisi olarak hayata geçmesi gerektiğini belirtiyorlar.

İstanbul Boğazı’nda her gün 150 uğraksız gemi, 23 tehlikeli yük taşıyan gemi geçişi ve yaklaşık 2 milyon insanın taşındığı, 2 bin 500 adet bölgesel deniz trafik hareketinin yaşandığı, bu taşıtların bazılarının organik atıklarının da Marmara Denizi’ne bırakıldığı belirtiliyor.

Kenanoğlu açıklamasını “HDP olarak, Marmara Denizi’nde oluşan bu kirliliğin insan sağlığına ve deniz canlılarına daha fazla zarar vermemesi için bu durumun acilen incelenmesi ve gerekli önlemlerin alınması amacıyla araştırma komisyonunun kurulmasını çok önemli ve gerekli görmekteyiz” ifadeleriyle sonlandırdı.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR