GündemManşetYaşam

Marmara Denizi’nde bir deprem daha: 4.8

0

Marmara Denizi, Silivri açıklarında, İstanbul’da ve Marmara bölgesindeki diğer illerde hissedilen 4.8 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Kandilli Rasathanesi ve AFAD, Marmara Denizi merkezli depremin büyüklüğünü önce 4.7 olarak açıkladı, daha sonra bir revize yapılarak büyüklük 4.8 olarak duyuruldu.

İstanbul’da depremin en çok hissedildiği Küçükçekmece ve Avcılar gibi ilçelerde panik yaşandı, vatandaşlar evlerinden ve işyerlerinden çıkarak bir süre sokaklarda bekledi.

AFAD yaptığı açıklamada, “Meydana gelen deprem sonrası an itibarıyla olumsuz bir ihbarın bulunmadığı bilgisi alınmıştır. Gelişmeleri takip ediyoruz. Marmara Denizi’nde, Silivri açıklarında meydana gelen 4,7 büyüklüğündeki deprem ile bu sabah Şarköy yakınlarında oluşan depremler farklı fay segmentleri üzerinde meydana gelmiştir” dedi.

İstanbul Valiliği: Can ve mal kaybı yok

İstanbul Valiliği’nden de bir yazılı açıklama yapıldı; “Merkezimize ihbar hatlarından gelen herhangi bir can, yaralama ve mal kaybı ihbarında bulunulmamıştır” denildi.

Açıklama şöyle:

“Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanlığımızdan alınan bilgilere göre bugün saat 16.37’de Marmara Denizi Silivri açıklarında 4.7 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmiştir.  Meydana gelen deprem sonrasında Valiliğimiz koordinasyonunda AFAD’a bağlı 26 çalışma grubumuzun bütün yetkilileri AFAD Hasdal Merkezi’mizde acil bir şekilde toplanmış ve değerlendirmelerde bulunmuştur.

Başta AFAD Koordinasyon Merkezimiz olmak üzere 155 Polis İmdat, 156 Jandarma, 112 Acil Çağrı Merkezi, 110 İtfaiye ve diğer çağrı merkezlerimize deprem sonrası şu ana kadar depremle ilgili herhangi bir çağrı gelmemiştir. Merkezimize ihbar hatlarından gelen herhangi bir can, yaralama ve mal kaybı ihbarında bulunulmamıştır. Bütün birimlerimiz depremin ilimizdeki etkilerini yakından takip etmektedir. İstanbulumuza geçmiş olsun”

İmamoğlu: “Ekiplerimiz görev başında”

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ekrem İmamoğlu da Twitter hesabından yaptığı açıklamada “Marmara Denizi Silivri Açıklarında 16 km derinlikte, 4.8 büyüklüğünde meydana gelen deprem sonrası AKOM koordinasyonunda tüm ekiplerimiz görev başında, şu ana kadar ekiplerimize iletilen olumsuz bir durum söz konusu değil. İstanbul’umuza geçmiş olsun” ifadelerini kullandı.

İmamoğlu depremin hemen ardından AKOM’a geçerek süreci izleyip yönetmeye başladı. Burada gazetecilere konuşan İmamoğlu, deprem gerçeğinin İstanbul’un en önemli sorunu olduğunu belirtti. Başka hiçbir konuyu öncelemeden, deprem ile ilgili adım atılması gerektiğini belirten İmamoğlu, bunun hem İstanbul hem tüm Türkiye için önem taşıdığını belirtti.

Sağlık Bakanı: Ekiplerimiz acil durumlar için hazır

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da meydana gelen depreme ilişkin açıklama yaptı:  ”İstanbul’da meydana gelen deprem sonrası sağlık ekiplerimiz acil durumlar için hazır haldedir. Hepimiz için en büyük teselli herhangi bir can kaybının yaşanmamış olmasıdır. İstanbullulara geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum.”

Okan Tüysüz: Bu tür depremler önemli

İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Okan Tüysüz, Marmara Denizi içindeki ana fay olan Kuzey Anadolu fay hattında gerçekleştiğini belirttiği 4.8 büyüklüğündeki depremi şöyle değerlendirdi:

“Geçenlerde de yine böyle bir deprem olmuş ve oldukça fazla bizi telaşlandırmıştı. Bu tür depremler önemli, dikkatle takip etmek gerekiyor. Biraz daha bilgilerin netleşmesi gerekiyor.

Büyük deprem beklediğimiz bir kolda, bu fayın deprem üretme potansiyeli olduğunu gösteriyor. Bu bakımdan önemli. Ama bugün yarın deprem olacak gibi bir anlam da çıkarılmamalı. Şu anda olan depremin biraz daha zaman geçtikten sonra ne anlama geldikten sonra yeni bazı şeyler söylemek mümkün olacak”

“5.7’lik depremin artçısı gibi duruyor”

Kocaeli Üniversitesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Şerif Barış ise, “Artçı ve normal bir deprem olduğunu düşünüyorum. Daha önceki 5.7’lik depremin artçısı gibi duruyor” diye konuştu.

Aynı bölgede 26 Eylül 2019’da meydana gelen 5.8 büyüklüğündeki depremde  sekiz kişi yaralanmış ve pek çok ev ve kamu binası hasar görmüştü. Silivri açıklarında meydana gelen deprem yüzünden İstanbul, Bursa, Kocaeli ve Yalova’da okullar tatil edilmişti. Bu depremden birkaç gün önce de yine Silivri açıklarında 4.6 büyüklüğünde bir deprem olmuştu.

Sabah başlayan ‘deprem fırtınası’

Saat 16. 37’de meydana gelen 4.8 büyüklüğündeki depremden önce Marmara Denizi, Tekirdağ Güzelköy açıklarında sabah saatlerinde art arda depremler yaşandı. Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırmaları Enstitüsü’ne göre; ilki saat 06.26’da, sonuncusu ise 07.42’de gerçekleşen depremlerin en büyüğü Richer Ölçeği’ne göre 3.1 olarak tespit edildi.

Toplam 18 deprem, Marmara Denizi’nde Tekirdağ’a bağlı Güzelköy açıklarında arka arkaya yaşandı.

 

Konuyla ilgili konuşan İstanbul Teknik Üniversitesi’nden Prof. Haluk Eyidoğan şunları söyledi:

“Bugün bir deprem fırtınası başladı. Hemen Kuzey Marmara fayının, Şarköy‘e doğru uzandığı, kıyıya yakın ana Marmara fayından uzakta bir yerde. Sabah baktığımda 50’ye yakın ufak deprem vardı. Seri halde arka arkaya ufacık, çoğu hissedilmeyen depremler oluyor.

Onunla ilgili bakayım dedim, nasıl bir gelişme var… Hatta sosyal medyaya da yazdım. “AFAD ve Kandil dikkatle izlesin” diye. Oraya da deprem fırtınasının resmini koydum. Biraz önce onunla uğraşırken, masa başında sallandık. İlk aklıma gelen deprem fırtınasının içinde daha büyük bir deprem mi oldu şeklindeydi… Baktım ki bu 26 Eylül 2019’da 5.7’lik depremin hemen olduğu yerde. Ve orada hala bir hareket eğilimi var. Orası aynı zamanda geçen seneki yayınlarda da belirtildiği gibi, Orta Marmara fayının adalarla Silivri arasında kalan yerin tam ucunda oluyor.

More in Gündem

You may also like

Comments

Comments are closed.