Ekolojiİklim KriziManşet

‘Marmara Denizi Eylem Planı’nın amacı yandaşa ve Katar’a yeni kazanç kapısı sağlamak’

0

CHP İstanbul Milletvekili ve Genel Başkan Koordinatör Başdanışmanı Erdoğan Toprak, müsilaj sorununa yönelik Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan Marmara Denizi Eylem Planı’na yönelik eleştirilerde bulundu.

Toprak, eylem planının 7 ve 9’uncu maddeleri için “Katar ile Su Anlaşması’nın hedefleri bu planla hayata geçirilmektedir” yorumunu yaptı.

Toprak, yaptığı yazılı açıklamada, iktidarın Marmara’da ölüm belirtilerinden sonra harekete geçtiğini, belediyeleri devre dışı bırakıp ipleri eline almak istediğini söyleyerek, asıl amacın ‘yandaşlara’ yeni kapı açmak olduğunu ileri sürdü.

Eylem planının 7’inci maddesinde “Arıtılmış atıksuların mümkün olan her yerde yeniden kullanımı artırılacak, desteklenecek. Temiz üretim teknikleri uygulanacak” ifadeleri yer alıyordu.

Toprak bu madde için “Marmara sahillerinde ve kıyısı olan kentlerde deniz suyunun ve atık suların artırılması için Katar’a kapı aralandığını işaret etmektedir. Katar, deniz suyunu arıtıp (desalinasyon) kullanma suyu olarak şehir şebekelerinde kullanıma verdikten sonra, bu atık suların tekrar arıtılması ile su gereksiniminin büyük bölümünü karşılamaktadır. Katar’ın benzer tesisleri Türkiye’de kurması anlaşmanın amaçları arasındadır” dedi.

Kamu ve özel işbirliği

Planın 9’uncu maddesinde ise “Atıksu arıtım tesislerinin yapımı ve işletilmesini daha kolay hale getirmek için kamu-özel sektör işbirliği modelleri hayata geçirilecek” deniliyordu.

Toprak, bu maddeyi,  “Kamu özel iş birliği modeli, iktidarın kendisine yakın müteahhitlere kaynak ve servet aktarma mekanizmasıdır” sözleri ile yorumladı.

Planın beş yıllık bir süreye yayılmasını da eleştiren Toprak, “Bu plan da İnsan Hakları Eylem Planı, Ekonomik Reform Eylem Planı, Yargı Reformu Strateji Belgesi vb. gibi göstermelik ve acil çözüm gerektiren böylesine hayati bir çevre felaketinin çözümlerini gelecek beş yıla yayan bir vaatler manzumesinden ibarettir” ifadelerini kullandı.

ÇMO: İhale kokuları geliyor

Çevre Mühendisleri Odası Genel Başkanı Ahmet Dursun Kahraman, müsilaj eylem planına ilişkin olarak, Müsilaj eylem planlarına baktığınızda buram buram ihale kokuları geliyor” ifadelerine yer verdi.

Evrensel’e konuşan Kahraman, “Sonuç bildirgesinde ‘ilgili kurum temsilcileri, sivil toplum örgütleri ve bilim insanlarıyla toplantılar yapılmalı’ gibi ifadeler var. Çevre Mühendisleri Odasının ya da TMMOB’nin başka ilgili odalarının böyle bir toplantıdan haberi olmadı ki! ‘Bilim insanlarından görüş alınacağı’ ifade ediliyor ancak daha önce hangi bilim insanının uyarısını dinlediniz?” açıklamasında bulundu.

Kahraman açıklamasının devamında “Sanki kirlilik sorunu yok da müsilaj sorunu var. ‘Bariyerlerle müsilajı topladık, tanklara aldık, bertaraf noktasına getirdik’ deniliyor. Bunu zaten televizyonda görüyoruz da ‘bertaraf noktası’ dediğiniz yer neresi ve bunu nasıl bertaraf ediyorsunuz? Şu kadar ton deniz salyası topladık’ diyorlar ancak böyle yaparak sorunu başkalaştırıyorsunuz, üstelik ana sorunu da değersizleştiriyorsunuz. Bu esnada bile birileri müsilajı topluyor, birileri taşıyor ve buradan para kazanıyor. Atık tesislerine deniz salyalarını almaları yönünde baskı yapıldığı duyumları geliyor bize” sözleriyle eylem planına tepki gösterdi.

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.