EkolojiManşet

Marmara Adaları Yapay Resif Projesi’nin ikinci faz çalışmaları başladı

0

2 bin 400 yapay resif bloğunun denize bırakılacağı Marmara Adaları Yapay Resif Projesi 2’nci Faz çalışmalarına Balıkesir Üniversitesi Zooloji Anabilim Dalı işbirliği ile başladı.

Marmara Adaları Yapay Resif Projesi; sucul canlılarının barınmasına, beslenmesine ve üremesine imkân tanıyacak yeni yaşam alanları oluşturacak. Bölgedeki hassas ekosistemlerin korunmasına ve balıkçılık faaliyetlerine katkıda bulunacak.

İkinci faz çalışmaları başladı

Marmara Adaları Yapay Resif Projesinin ikinci faz çalışmaları Tarım ve Orman Bakanlığından alınan onay ile mart ayında başladı. Proje sahibi Gündoğdu Köyü Kalkındırma ve Güzelleştirme Derneği, 2’nci Faz çalışmaları için Balıkesir Üniversitesi ile işbirliği yaptı.

Üniversitenin Fen Edebiyat Fakültesi, Biyoloji Bölümü, Zooloji Anabilim Dalı tarafından yürütülen bilimsel araştırmalar, Öğretim Üyesi Doç. Dr. Dilek Türker’in liderliğinde, Biyolog Kadriye Zengin ve Su Ürünleri Mühendisi Abdülkadir Ünal tarafından gerçekleştiriliyor.

‘Büyük bir av baskısı var’

Dört farklı mevsimde yapılacak örnekleme çalışmalarının ilki 6-7 Mart tarihlerinde gerçekleşti. Çalışmaları yöneten Balıkesir Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Dilek Türker şunları söyledi:

Çıkan örneklerin ilk tasnifini Marmara Adası, Gündoğdu Köyü’nde gerçekleştirdik. Ne yazık ki elde ettiğimiz türlerin av boyunun çok küçük olması, civarda çok ciddi bir av baskısı olduğuna işaret ediyor. Deniz çöpleri bu bölgede de çok ciddi bir sorun.

Marmara Adaları Yapay Resif Projesi

Marmara Adaları Yapay Resif Projesi

İstatistiksel inceleme yapılacak

Türker “Türlerin biyolojik özellikleri hakkında bilgi sahibi olmak için bazı parametreleri kayıt altına alıp, çift taraflı metodla tespitler yaparak, istatiksel işlemlere tabii tutacağız” dedi.

Bu işlemlerle, türlerin eşeysel olgunluğu, kaç yaşında olduğu ve av baskısı hakkında bilgi sahibi olunması planlanıyor. Edinilen tüm bilgiler istatistiksel değerlendirmelere tabi tutarak stok tespiti yapılacak.

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.