ManşetDoğaDoğa Mücadelesi

Halit Ergenç Denizlerimizdeki Tehlike belgeselini seslendirdi

0

Ünlü oyuncu Halit Ergenç, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ile beraber başlattığı proje kapsamında hazırlanan Türkiye Denizlerindeki İstilacı Yabancı Türler isimli belgeseli seslendirdi.

Belgeselde son 150 yılda 500’den fazla yabancı türün Türkiye denizlerine ulaştığı belirtiliyor. İki haftada bir yabancı türün ortaya çıktığı belirtilen kısa filmde bu durumun yerli türler üzerindeki baskıyı nasıl artırdığı anlatılıyor.

Dört pilot bölgede istilacı türlerle mücadele

Ayrıca iki kurum tarafından yürütülen Önemli Denizel Biyolojik Çeşitlilik Alanlarında İstilacı Yabancı Türlerin Tehditlerinin Değerlendirilmesi Projesi hakkında da bilgiler paylaşılıyor.

Projenin temel hedefi istilacı yabancı türlerin Türkiye’nin deniz ekosistemlerindeki olumsuz etkilerini azaltmak. Bunun için Türkiye’de dört pilot alanda uygulanacak: İğneada, Marmara Adaları, Ayvalık Adaları ve Samandağ.

Su sümbülü, deniz salyangozu..

Çalışmalar, su sümbülü, aslan balığı, gümüş yanaklı kurbağa balığı, deniz salyangozu ve Kuzey Atlantik denizyıldızı gibi bazı istilacı yabancı türlere odaklanacak.

Çalışmalar hem Aichi Biyolojik Çeşitlilik Hedefleri Sözleşmesine hem de Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarına katkıda bulunarak biyolojik çeşitliliği ve ulusal ekonomiyi destekleyen denizlerin korunması konusunda farkındalığı da artıracak.

Proje, aynı zamanda, toplumsal cinsiyet eşitliğini ve kadınların güçlenmesini de teşvik ediyor.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.