İklim KriziManşet

Maria Kasırgası Porto Rico’yu 6 ay elektriksiz bırakacak

0

İklim değişikliğinin yol açtığı Maria Kasırgası’nın vurduğu Porto Rico adasının 6 ay boyunca elektriksiz kalacağı duyuruldu. Karayipler bölgesinde en az 15 kişinin hayatını kaybetmesine yol açan Maria Kasırgası, Porto Rico ve Dominica dahil bir çok adayı vurdu.

Porto Rico Acil Durum Yönetimi İdaresi’ne göre Çarşamba sabahı Atlantik havzasında güç kazanarak saatte 155 kilometre hızla 4. kategori kasırga sınıfına yükselen Maria Kasırgası Porto Rico’da karaya çıkarak adanın tüm gücünü kaybetmesine neden oldu. 6 ay boyunca elektriksiz kalacak olan Porto Rico adasının valisi Ricardo Rossello, “Modern tarihimizde böyle büyüklükte bir olay yaşamadık” dedi.

Karayipler’in doğusunda yer alan ada ülkesi Dominica’da etkili olan Maria Kasırgası ardından büyük yıkım bıraktı.

Daha önceki açıklamasında “Parayla satın alınabilecek her şeyi kaybettik” diyen Dominica Başbakanı Roosevelt Skerrit, Pazartesi ve Salı günleri ülkeyi vuran kasırga nedeniyle 15’den fazla kişinin yaşamını yitirdiğini, 20 kişinin de kaybolduğunu söyledi. Kasırga nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısının yüzlerce olmamasının ise “bir mucize” olduğunu ifade eden Skerrit, tüm ülkelerin yapacağı yardımlara ihtiyaçları olacağını dile getirdi.

Harvey, Irma ve Maria kasırgalarının iklim değişikliğiyle ilgisi ne?

İklim değişikliği nedeniyle okyanus yüzeyinin ısınması ve buharlaşmanın artması hem kasırgaların daha fazla enerji biriktirmesine, hem de daha ağır yağış bırakmasına neden oluyor. Küresel ısınmaya bağlı olarak deniz seviyelerinin yükselmesi de denizden karaya vuran kasırgaların meydana getirdiği fırtına dalgalarının (storm surge) daha yükselmesine ve tehrip gücünün artmasına neden oluyor.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.