EkolojiManşetYerel

Mardin günlerdir yanıyor

0

Mardin kırsalındaki Ömeryan Bölgesi’nde 11 Haziran’da başlayan orman yangını mahalle sakinleri tarafından iki defa söndürülmesine rağmen Pazar günü tekrardan başladı.Yangında 35’in üzerinde dönüm üzüm bağı ve orman tamamen yandı.

Artuklu ilçesinin Ahmetli mahallesine bağlı Kaynaklı Mezrası kırsalında çıkan yangın kısa sürede etrafa yayıldı. Çıkış nedeni henüz bilinmeyen yangına mahalle sakinleri ile bölgedeki itfaiye ekipleri kontrol altına almaya çalışıyor.

Havadan müdahale yok

Dağlık alanda çıkan yangına havadan müdahale yapılmaması da kontrol altına alınamayan yangınların bilinçli şekilde çıkarıldığı iddialarını gündeme getirdi.

‘874 orman yangınında uçakla müdahale edilmedi’

Öte yandan yangın söndürme uçaklarına ilişkin CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen‘in verdiği soru önergesini yanıtlayan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli “16 Ekim 2019’dan beri çıkan 874 adet orman yangınında uçakla müdahaleye ihtiyaç duyulmadı” dedi.

‘İhaleye girmedi’

Bu yangınların hiçbirinde Türk Hava Kurumu tarafından teklifte bulunulmadığı ve dolayısıyla uçaklarının kullanılmadığını söyleyen Pakdemirli şunları söyledi:

THK kamu kurumu değildir. Vakıf ve Dernekler hukukuna göre faaliyet gösteren ve OGM’nin açmış olduğu ihalelere THK Gökçen Havacılık İktisadi İşletmesi olarak katılan ve diğer istekliler ile aynı şartlara sahip ticari bir kuruluştur.

‘THK’nın ihaleye girmesi engellendi’

Konuyla ilgili Birgün’e değerlendirmede bulunan Antmen ise “THK’nin uçakları 4 bin 900 litre kapasiteliyken ihalede ‘5 bin litre şartı’ konuldu. İktidar, THK’nin uçakları ihalelere girmesin diye elinden geleni yaptı” ifadelerini kullandı.

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.