KentManşet

Mardin’de kayyım tarafından 2 milyon 500 bin TL’ye yapılan dikey bahçe kurudu

0
Fotoğraf: MA

Mardin Büyükşehir Belediyesi’ne Eylül 2016’da kayyım olarak atanan dönemin Valisi Mustafa Yaman’ın, Artuklu ilçesinde 500 metrekare alanda 295 metrelik yol güzergahında oluşturduğu dikey bahçe tamamen kurudu.

Proje, kayyım yönetimi tarafından Digma Mimarlık Kentsel Tasarım Peyzaj İnşaat Sanayi Ticaret Limited Şirketi’ne 1 milyon 111 bin 700 TL karşılığında verilmiş ancak zamanında bitirilmemesi ve sonradan yapılan eklemelerle yaklaşık 2 milyon 500 bin TL’ye mal olmuştu.

Milyonlar çöpe gitti

Mezopotamya Ajansı’ndan Ahmet Kanbal’ın haberine göre dikey bahçe, 2019 yılında yaşanan göçük sonrası kısmen yıkıldı. Belediye tarafından tadilatı yapılan dikey bahçe bir süre sonra tamamen kurudu.

Bahçenin canlandırılmasına dönük çalışmalar bir türlü başlatılmazken, Mayıs 2020’de yapılması planlanan ihale de son anda iptal edildi. İhalenin Mayıs 2020’de Mardin Büyükşehir Belediyesi’nde kayyım yönetimine ilişkin Mülkiye Müfettişlerin başlattığı inceleme nedeniyle iptal edildiği öğrenildi.

Fotoğraf: Osman Öksüz/Anadolu Ajansı

Yeni kayyım yeni proje

Kentin en işlek caddesi üzerinde çöp yığını gibi duran dikey bahçe ile birlikte yaklaşık 2 milyon 5 bin TL de çöpe giderken, Haziran 2020’de Mardin Valisi ve Mardin Büyükşehir Belediyesi kayyımı olarak atanan Mahmut Demirtaş’ın talimatıyla söz konusu alana yeni bir proje kararı verildi.

Hazırlanan proje kapsamında Mardin’in tarihi eserlerini simgeleyen minyatürlerinin yerleştirildiği bir proje tasarlanırken, belediye kaynaklarından edinilen bilgilere göre, proje için önümüzdeki günlerde ihale sürecinin başlatılmasına karar verildi.

Göçük riski barındırıyor

Projeye dair hazırlanan görsel kayyım Mahmut Demirtaş tarafından paylaşıldı. Kuruyan projeyi görmezden gelen kayyım Demirtaş, paylaşımında “Masal şehrin, zamanı durduran mimarisi… Binlerce yıldır milyonların barındığı kadim toprakları, efsane mimari eserlerin minyatür modelleriyle süslüyoruz” ifadelerini kullandı.

Hazırlanan yeni projenin dikey bahçe için daha önce yerleştirilen duvara eklenmesi planlanırken, bedelinin de milyonları bulacağı belirtiliyor. Yine dikey bahçe döneminde zemin etüdü yapılmayarak heyelan bölgesine inşa edilen duvarın, 2019 yılında yaşanan göçüğe rağmen halen zemin etüdünün yapılmaması yeni bir göçük riskini barındırıyor.

More in Kent

You may also like

Comments

Comments are closed.