ManşetDoğa Mücadelesi

Maraş’taki HES internet üzerinden satışa çıkarıldı

0

Maraş‘ın Nurhak ilçesinde yer alan Göksu Deresi üzerindeki hidroelektrik santral (HES) projesi internet üzerinden satışa çıkarıldı. İlanda HES için 23 milyon lira bedel belirlendi.

HES’in tarım alanlarını, ormanları ve doğayı katlettiğini vurgulayan Nurhak Belediye Başkanı CHP’li İlhami Bozan, HES’in kapatılması gerektiğini belirtti.

‘Dere kurumaya başladı’

Yeni HES projesi için yapılan halkın katılım toplantısında tepkilerini dile getirdiklerini belirten Bozan, “Burası birinci HES’in iletim borularının geçtiği güzergah. Birinci HES’in yapımının üzerinden 14 yıl geçmesine rağmen her yıl tahribat artarak devam ediyor” dedi.

Göksu Deresi’nin kurumaya başladığını belirten Bozan, “Maalesef HES sahipleri, bizlerin haberi olmadan bu projeleri tekrardan satılığa çıkarıyor. Bizler burada çevremizi, doğamızı, tarım alanlarımızı korumak için canla başla mücadele ederken halktan, toplumdan habersiz dereler, tarım alanları, ormanlar satılıyor” diye konuştu.

Projenin detaylarına yer verildi

Cumhuriyet’in aktardığına göre ilanda satışa çıkarılan HES hakkında şu bilgiler paylaşıldı:

  • Umutlu Barajı ve HES: o Göksu Deresi’nin 1 145.00 m talveg kotunda, talvegden 71.50 m yükseklikte Ön Yüzü Beton Kaplı Kaya Dolgu Baraj ve sağ sahilde radyal kapaklı dolusavak
  • Sol sahilde su alma yapısı, 850 m uzunlukta enerji tüneli-1, 2 875 m uzunlukta CTP boru ve 515 m uzunlukta enerji tüneli-2’den oluşan basınçlı su iletim hattı
  • 11.20 MWm ana santralde, 0.50 MWm cansuyu santralinde olmak üzere toplam 11.70 MWm kurulu güçte 3 adet Francis türbin
  • Şivran Deresi üzerinde Şirvan Regülatörü ve çökeltim havuzu ile toplanan suları baraj rezervuarına aktaracak Şivran derivasyon hattı
  • 9 km uzunlukta enerji nakil hattı
  • Umutlu Barajı ve HES proje alanı, 21 numaralı havza olan Fırat Nehri havzası içinde Kahramanmaraş ili Nurhak ilçesi yakınlarında Göksu nehri üzerinde yer almaktadır. Su potansiyelinin belirlenmesi için proje sahasına yakın olan akım gözlem istasyonları değerlendirilmiş ve hesaplama kriterlerine uygun olan istasyonlar kullanılmıştır.

Satılığa çıkarılan santralın yarattığı tahribatta dikkat çeken yurttaşlar aynı bölgede ikinci bir HES daha yapılmak istendiğini belirtti.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.