EmekManşetTürkiye

Maltepe Belediyesi işçileri grevde

0

Maltepe Belediyesi’nde çalışan Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu‘na bağlı (DİSK) Genel-İş Sendikası‘na üye bin 588 işçi, Toplu İş Sözleşmesi’nde anlaşma sağlanamaması üzerine grev kararı aldı.

Genel -İş Sendikası, konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, Belediye yönetiminin iddia ettiği gibi yüzde 47’lik zammın işçilere teklif edilmediği, teklifin yüzde 8’lik bir zam ve yemek-yol ücretlerine 1 TL’lik artış içerdiğini belirtti. Üstelik, bu teklifin 18 ay için yapıldığı da eklendi.
Belediye’nin yaptığı yazılı açıklamada ise, Toplu İş Sözleşmesi‘nde en düşük ücret alan işçilere ikramiyeler hariç yüzde 47’lik 4 bin 188 TL’lik ücret önerisinin sendika yönetimi tarafından reddedildiği ileri sürüldü.

‘Art niyetli bir grup, emekçilerin çalışmasını engelliyor’

Maltepe Belediyesi tarafından yapılan açıklamada, yaşanılan süreç şöyle aktarıldı:

DİSK’e bağlı Genel-İş Sendikası ile altı aydır süren Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerimiz sonucunda, en düşük ücret alan emekçilerimize ikramiyeler hariç %47’lik zamla 4.188 TL ücret önerimiz sendika yönetimi tarafından reddedilerek grev kararı alınmıştır. Belediye Meclis’imiz ve kurumumuzca yetkilendirilen SODEM-SEN ve yetkili işçi sendikası ile görüşmeler devam etmektedir.

Anayasal hak olan grev kararına yasal çerçevede kalınması durumunda saygı duyuyoruz. Ülkemizde özellikle Pandemi koşulları nedeniyle her geçen gün artan ve yoğunlaşan geçim sıkıntısının, toplumun her katmanını etki altına aldığına şahidiz. Kurumumuzda görev alan her birey, birer elçi görevi üstlenmektedir. Tasaları, kıvançları ve mutlulukları bizlerindir. Fakat kurumumuz da bu şartlarda bütçe gerçeklerine göre hareket etmek durumundadır. Kurumumuz; öncelikle Maltepe Halkının vergileriyle oluşan bütçe ile Maltepelilere adil, eşit ve ulaşılabilir hizmet etme mecburiyetindedir.

Bu nedenle; saygı ile yaklaştığımız grev sürecinde emekçilerimizin alın terinin arkasına saklanan art niyetli bir grup tarafından, mesaisini sürdürmek isteyen emekçilerimiz ve evsel atıklar için görev alacak araçlarımız engellenmektedir. Gerekli tutanak ve görüntüler alınmış olup, yasal süreç başlatılması adına başvurular yapılmıştır.”

Fotoğraf: AA

‘Grevimiz, belediye tarafından kırılmak isteniyor’

DİSK-Genel-İş Sendikası İstanbul Anadolu Yakası 2 No’lu Şube ise dün yaptığı açıklamada, işçilerle belirlenen talepler doğrultusunda Belediye yetkilileriyle altı aydır görüşmelerin sürdüğü, ancak yetkililerin uzlaşmaz tavırları yüzünden anlaşma sağlanamadığı vurgulandı.

Ayrıca, Belediyenin grev kırma girişimleri yaptığı da söylendi:

Maltepe Belediyesi GREV’imiz, grev kapsamındaki işçilerin tamamının katılımı ile ikinci gününü doldurmuştur. İki gündür GREV’in bu denli bir katılım ile yapılacağını tahmin etmeyen belediye yönetimi GREV’imizi kırmak için çeşitli oyunlar sergilemektedir.
Önce Grev’imiz başlamadan 2 hafta önce Temizlik İşleri Müdürlüğü’ne 60 işçi alınarak işçiyi işçiye kırdırma politikası ile GREV’imiz etkisiz hale getirilmek istenmiştir. GREV’e çıkan işçiler tehditlerle işbaşı yaptırılmak istenmiştir. Bu oyun tutmayınca İBB araçları ve personeli ile zabıta eşliğinde GREV’imiz yasadışı bir şekilde kırılmak istenmektedir.

Sendika olarak haklı ve meşru bir şekilde sürdürdüğümüz GREV’imizin belediye yönetimi tarafından yasadışı şekilde kırılmaya çalışılmasına doğal olarak izin vermeyeceğimizi belirtmek isteriz. Yasalara aykırı hareket eden uzlaşmaz bir tutum içine giren Maltepe Belediyesi yönetimidir. Maltepe Belediyesi ve İBB yönetimi GREV’imize yönelik yasadışı girişimlerine derhal son vermelidir. Belediye yönetiminin tüm yasadışı girişimleri tutanak altına alınıp gerekli hukuki süreç işletilmektedir.”

 

More in Emek

You may also like

Comments

Comments are closed.