EkolojiManşet

Malezya’daki son erkek Sumatra gergedanı öldü

0

Ülkede sadece bir dişi gergedan kaldı. Uzmanlar bunun türün devamı için ağır darbe olduğunu söylüyor.

Malezya’daki son erkek Sumatra gergedanının öldüğü açıklandı. Ülkede sadece tek bir dişi Sumatra gergedanı kaldığı belirtiliyor. Böbrek ve karaciğer hastası olan ‘Tam’ adlı gergedanın ölümünün bu hayvanlarının soyunu kurtarma çabalarına ağır bir darbe indirdiğine dikkat çekiliyor.

BBC Türkçe’nin haberine göre, Dünya genelinde Sumatra gergedanlarının sayısının 30 ila 80 arasında olduğu tahmin ediliyor. En küçük gergedan türü olan bu hayvanların çoğu Endonezya’nın Sumatra adası ve Borneo’nun Endonezya’ya ait kesiminde yaşıyor. Malezya Hükümeti, 2015’te yaban hayatındaki Sumatra gergedanlarının soyunun tükendiğini açıklamıştı. Ülkede Sumatra gergedanlarının soyunu kurtarma umutları ise 2014’te yakalanan ‘Iman’ adlı dişi gergedana bağlanmış durumda.

Doğal yaşamı koruma uzmanlarına göre Iman, rahmindeki sorun nedeniyle hamile kalamıyor. Hayvandan alınacak yumurtaların Endonezya’daki bir erkek gergedanın spermiyle döllenmesi planlanıyor. Ancak Malezya’da 2011’den beri suni döllenme yoluyla bu hayvanların soyunu kurtarmak için yürütülen çalışmalar sonuçsuz kaldı.

‘Yasını tutmak için zamana ihtiyacımız var’

30’lu yaşlardaki Tam’ın bakımını Borneo Gergedan Birliği (BORA) adlı örgüt üstlenmişti. BORA’nın Tam’ın ölümüyle ilgili açıklamasında, “Malezya’nın son erkek Sumatra gergedanının ölümünü büyük bir üzüntüyle duyurmak istiyoruz. Sizinle ayrıntıları daha sonra paylaşacağız ama şimdi Tam’ın yasını tutmak için zamana ihtiyacımız var” denildi. Dünya üzerinde milyonlarca yıldır var olan ve yasa dışı avlanma ve doğal yaşam alanlarının yok olması nedeniyle sayıları hızla azalan Sumatra gergedanları ortalama 35-40 yıl yaşıyor. Çift boynuzlu tek Asya gergedanı türü olan Sumatra gergedanları, boynuzları için avlanıyordu.

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.