ManşetSivil Toplum

Mahalleliden nükleer atığa siyah çelenk

0

Yıllardır nükleer bulaşıklı atıkla yaşamaya mahkûm edilen Gaziemirliler içinde bulundukları tehlikeye dikkat çekmek ve tepkilerini dile geçirmek için bir protesto gösterisi düzenlediler. Protesto gösterisi nükleer bulaşıklı atıkların gömülü olduğu Aslan Avcı Döküm Sanayii’nin kapısına siyah çelenk bırakılması ve basın açıklaması ile son buldu.

Öğle saatlerinde Gaziemir Aydınlar Mahallesi’nde toplanan 150’ye yakın mahalleli “Nükleer çöplük istemiyoruz”, “Sağlıklı yaşam hakkımız”, Nükleer çöplük temizlensin” sloganları atarak yürüyüş başlattı ve nükleer bulaşıklı atıkların gömülü olduğu kurşun fabrikası önüne geldiler ve protestolarını fabrikanın önüne siyah çelenk bırakarak dile getirdiler. Kadınların ve çocukların yoğun olarak katıldığı protesto gösterisinde,  katılımcıların yüzlerini maske ile kapadıkları gözlendi. Fabrika önünde mahalle sakinleri adına Ali İhsan Ödemiş basın açıklamasını okurken,  mahallelinin protesto gösterisine destek veren Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi’nden Av. Arif Ali Cangı ile İHD Başkanı Av. Adnan Kaya da birer konuşma yaparak, nükleer bulaşıklı atıkların zaman geçirilmeden temizlenmesine dikkat çektiler.

Kurşun üreten fabrikanın yaklaşık 40 senedir yöreyi zehirledikten sonra başka bir yere taşındığını ancak nükleer bulaşıklı atıklarını fabrika bahçesinde bıraktığını söyleyen mahalle sakini Ali İhsan Ödemiş basın açıklamasında içinde bulundukları durumu dile getirdi ve isteklerini şöyle sıraladı: “Yaşama alanlarımız atık çöplüğü değildir. Fabrika arazisindeki nükleer bulaşıklı atıkların bir an önce temizlenmesini, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın “Gerekirse araziye el koyar biz temizleriz” sözünü tutmasını istiyoruz. Her gün, özellikle yağmur yağdığında ortaya çıkan dumandan, genzi yakan kokulardan ve sağlığımızdan endişeliyiz. Çünkü insan ve çevre sağlığı açısından büyük tehlike oluşturan önünde durduğumuz bu fabrikanın çevresinde insanlar yaşıyor, bitişiğinde bir ilköğretim okulu var. Uzun yıllardır fabrika arazisinin etrafı açık bulunduğundan çocuklar bu arazide oynuyor, çevre sakinleri araziyi geçiş yolu olarak kullanıyor. Uzmanların belirttiğine göre bölgede ölçülen radyoaktivite insan sağlığı için çok tehlikeli düzeyde. Bölgemizde yaşayan insanlarda kanser vakalarında artış, gebe kadınlarda düşük gözleniyor ve erken doğumlar gerçekleşiyor. Burada yaşayan yurttaşlar olarak ciddi sağlık taramalarından geçirilmeyi talep ediyoruz. Burada yaşayan birçok insanın sağlık güvencesi yok. Nükleer bulaşıklı atık ve ağır metal zehirlenmesi nedeniyle bugün ve gelecekte ortaya çıkabilecek bütün hastalıkların belirlenmesini istiyor ve gerekli masrafların bu hadisenin varlığına yıllarca göz yuman devlet tarafından karşılanmasının garanti altına alınmasını talep ediyoruz. Çocuklar ve gelecek nesiller için bölgedeki bütün atıkların söz verildiği gibi süratle temizlenmesini istiyoruz. Bütün bu yıllar boyunca fabrikayı denetlemeyen, fabrikanın çalışması için gerekli izinleri veren, bu atıkların temizlenmesi için gerekli işlemleri yapmayan devlet kurumlarının, sorumluluklarını yerine getirmeyen çalışanlarının yargılanmasını talep ediyoruz. Devletimiz, vatandaşlarının hakkını koruduğunu göstermeli ve sorumluların görevlerine sahip çıkmaları için hukuki olanakları karşılamalıdır.”

Kurşun üreten fabrika sahipleri hakkında açılan davaya Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi adına müdahillik isteğiyle başvuran Av. Arif Ali Cangı ise, fabrika arazisine gömülen nükleer bulaşıklı atıklar için önlem olarak sadece üzerlerine toprak dökülüp, radyasyon ölçen bir cihaz takıldığına dikkat çekti ve “Zehiri toprakla kapamak mümkün değil, toprak yine zehir kusuyor ve radyasyonu ölçen cihazın verileri kamuoyuna açıklanmıyor. Göstermelik olarak da olsa mahalle sakinlerinden alınan kanların sonuçları gizleniyor” dedi. Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi’nin duyulduğu günden buyana olayın takipçisi olduğuna da vurgu yapan Cangı: “Firma yetkilileri ve görevini yapmayan kamu görevlileri hakkında soruşturma açılmasını istedik, kamu görevlilerinin soruşturulmasının engellenmesi kararını Danıştay’dan bozdurduk, sonuna kadar takipçi olacağız. Fabrika çevresinde yaşayanlar  olaya sahip çıktığı sürece bu atıkları mutlaka buradan göndereceğiz” şeklinde konuştu.

Gaziemir’de nükleer bulaşıklı atıktan etkilenen mahalle sakinleri 20 Aralık Cuma günü İzmir Adliyesi’ne gelerek suç duyurusunda bulunacaklar.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.