DünyaManşet

Magdalena Andersson, yeniden İsveç başbakanı

0

İsveç‘in ilk kadın başbakanı olarak seçilen ve seçildikten saatler sonra istifa eden Sosyal Demokrat Parti lideri Magdalena Andersson dün Parlamento’da yapılan oylamayla yeniden göreve geldi.

Anderson, böylece beş gün içinde ikinci kez göreve seçilmiş oldu.

101 milletvekili başbakanlığına onay verdi

İsveç Parlamentosu‘ndaki (Riksdag) oylamada 349 milletvekilinin 101’i, Andersson’un başbakanlığına onay verirken, 173 milletvekili Andersson’un başbakanlığını istemedi. 75 milletvekili de çekimser oy kullandı. Ancak İsveç yasalarına göre, en az 175 vekilin hayır oyu kullanması gerektiği için, Andersson yeniden başbakanlık koltuğuna oturdu.

Riksdag’da geçen hafta hükümetin değil sağ partilerin hazırladığı bütçe tasarısı kabul edilince koalisyon ortağı Yeşiller Partisi hükümetten çekilmiş, Andersson da istifa etmek zorunda kalmıştı.

Yedi yıl Maliye Bakanlığı yaptı

Sosyal Demokrat Parti lideri seçilmeden önce yedi yıl Maliye Bakanı olarak görev yapan Magdalena Andersson, aynı zamanda eski şampiyon bir yüzücü.

Andersson siyasi kariyerinde 1996’da Başbakan Goran Persson‘a danışmanlık yaparak başlamıştı.

Oylamanın ardından basın toplantısı düzenleyen Andersson, “Tüm azınlık hükümetleri gibi parlamentodaki diğer partilerle işbirliği arayacağız ve bunu yapmak için iyi fırsatlar görüyorum” ifadelerini kullandı.

Sosyal Demokratların parlamentoda 100 sandalyesi bulunduğunu da hatırlatan Andersson, “Sosyal Demokratlar geniş bir farkla parlamentodaki en büyük parti grubuna sahipler. Ayrıca diğerleriyle uzun bir işbirliği geleneğimiz var ve İsveç’i ileriye götürmek için ne gerekiyorsa yapmaya hazırız” dedi.

Andersson, İsveç’i Eylül 2022’de yapılacak genel seçimlere kadar azınlık hükümetiyle yönetecek.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.