EkolojiHayvan HaklarıManşet

Madrid’de doğa koruma alanında dev havai fişek gösterisi yapılacak, hak grupları kızgın: Anlaşılır gibi değil!

0
İtirazı görüşen yargıç, itiraz karşısında Meclis’e kendini savunması için süre verdi.

Tüm etkinlikler arasında en çok zarar vereni

Yakın zamana kadar Manzanares, durgun bir su parçası gibiydi ancak Madrid’in kalbinden geçen nehir ve çevresi, 2016’da başlatılan temizlik programı sayesinde kuşlar ve diğer canlıların nehre geri dönmesiyle canlandı. Nehirde o zamandan bu yana ak balıkçıllar, kır tavuğu, misk ördeği ve yaban ördeği dahil olmak üzere 134 kuş türü sayıldı.

Manzanares aynı zamanda çok sayıda balık, amfibi ve su samuru da dahil olmak üzere küçük memelilere de ev sahipliği yapıyor. 

İspanyol ekoloji aktivistleri, konseyin seçebileceği tüm etkinlikler arasında en az 300 kg barut kullanılan  mascletà’nın vahşi ve evcil hayvanlara akustik açıdan en fazla zarar veren etkinlik olduğunu ve işitme kaybı yaşayabileceklerini, savunmasız insanlarda strese neden olabileceğini söylüyorGeçen yıl yapılan bir araştırma , havai fişeklerin yabani kuş popülasyonları üzerinde uzun vadeli olumsuz etkileri olduğunu göstermişti. 

Kanada‘daki Huron Üniversitesi Koleji‘nde hayvan etiği konusunda otorite olan Prof Kendra Coulter,  Guardian‘a şunları söyledi: “Havai fişekler tüm hayvanları korkutuyor ve onlara zarar veriyor. Evcil hayvanların çoğu bu beklenmedik gürültü karşısında dehşete kapılıyor. Yabani hayvanları incelemek daha zor ancak kuşların gökten düşüp öldüğü, korkudan açık denize doğru uzun mesafeler uçtuktan sonra karaya canlı olarak dönemedikleri durumlar oldu.” 

Amerikan Hayvanları Koruma Derneği ise bu tür kutlamalar sırasında ortadan kaybolan evcil hayvanların beşte birinin bunu havai fişekten kaynaklanan yüksek seslerin bir sonucu olarak yaptığını tahmin ediyor.

‘Bu ancak cehaletten yapılabilir’

Coulter, “Bölgede otizm spektrumunda yer alan ve etkilenecek insanlar da olabilir ama en azından onları uyarabiliriz. Ancak hayvanlar için hiçbir uyarı olamıyor” diyor: “Kuşlar uçup gidecek ve eğer yuva yapmaya başlamışlarsa bazıları yuvalarına geri dönüş yolunu bulamayacaktır. Bir tür olarak, mümkün olan en az şekilde ve ideal olarak diğer türlere zarar vermeden olayları kutlamak için çeşitli yollar bulma ve kutlamanın daha saygılı yollarını bulma konusunda oldukça yetenekliyiz”

Hayvan Hakları Hukuk Bürosu‘ndan María Dolores García ise şunlara dikkat çekiyor: “Mascletà’yı bu şekilde ve bu alanda kutlamayı seçmeleri gerçekten anlaşılmaz. Bu ancak cehaletten olabilir.” 

Büronun, Puente del Rey çevresinde önerilen alanın İspanya’nın miras yasaları kapsamında korunan bir alan olduğu gerekçesiyle plana itiraz ettiğini söyleyen Garcia, “Doğal mirasımız, yaşayan mirasımız, ona zarar verebilecek her türlü olaydan öncelikli olmalıdır” diyor. 

Mascletà’lar, Valensiya toplululuğunun havai fişek geleneğinin bir parçası. Adını bir çizgi veya havai fişek gösterisi oluşturacak şekilde bir fitile bağlanan  maskletlerden (çok gürültülü havai fişekler) alıyor. Kentteki mahallelerin en muhteşem muhteşem maskletleri yaratmak için yarıştığı bir festival olan Las Fallasın bir parçasını oluşturuyor ve festivalin sonunda tüm maskletler ateşe veriliyor.

Valensiya belediye başkanı María José Catalá, Pazar günkü mascletà‘yı eleştirenleri “ahmaklar” olarak nitelendirdi.

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.