ManşetDoğa MücadelesiYerel

Madencilik şirketi İkizköylülerden şikayetçi oldu: Alkışlanmaları gerekirken ifadeye çağrıldılar

0

Muğla‘nın Milas ilçesine bağlı İkizköy‘den vatandaşlar zeytinlerini savunurken madencilik şirketi YK Enerji’nin 31 Mart’ta çalışma hürriyetini engelledikleri gerekçesiyle köylüler hakkında suç duyurusunda bulunduğu ortaya çıktı. 

İkizköy Çevre Komitesi‘nden 11 kişi ve İkizköylülerin dayanışmasına destek veren yedi kişi dün ifadeye çağırıldı. İkizköylüler zeytin ağaçlarının sökülmesinin suç olduğunu yineleyerek ifade verdi. 

10 kişi Milas İlçe Jandarma Komutanlığı’nda toplu olarak çevre avukatı Arif Ali Cangı eşliğinde ifade verdi. İkizköylüler şehir dışından iki kişinin de ayrıca ifade vereceğini bildirdi. 

Komite üyesi üç İkizköylünün ifadesi ise geçen hafta evlerine gelen jandarma tarafından köyde alınmıştı. 

‘Herhangi bir izinleri olmadığı ortaya çıktı’

Vatandaşlar ifade verdikten sonra Arif Ali Cangı eşliğinde bir basın açıklaması gerçekleştirdiler. Köyde Akbelen Ormanı‘da aynı gün yapılması planlanan bilirkişi keşfinin hemen öncesinde 1 Mart’ta Resmi Gazete‘de yayımlanan ve zeytincilik sahalarını madencilik faaliyetlerine açan yönetmelik değişikliğinden bugüne neler yaşandığını Cangı şöyle anlattı:

“1 Mart’ta yayımlanan Maden Yönetmeliği değişikliği ile zeytin alanlarının madenciliğe açılmasını fırsat bilen YK Enerji, 31 Mart’ta daha önce kamulaştırılan zeytinleri sökmeye kalktı.

Bu işlemin durdurulması için İkizköylüler alana gittiler. Bir taraftan Kaymakamlığı arayarak herhangi bir izinleri olup olmadığını sordum. Herhangi bir izinleri olmadığı ortaya çıktı.

‘Alkışlanmaları gerekirken ifadeye çağrıldılar’

Köylülerin demokratik tepkisi ve talebi üzerine yasanın kuralı yerine getirildi. İdarenin uygulaması gereken yasayı yurttaş uyguladı. Hiçbir izni olmayan sökümü durdurdu. Aslında alkışlanması gerekiyordu İkizköylüler. Ama bugün ifade vermeye gittiler.

Sözüm ona ‘çalışma ve iş yapma hürriyetlerini engellemek’, ‘hakları olmayan yere tecavüz etmek suçlamasıyla’… İzni olmayan bir çalışmanın engellenmesi diye bir suç olamaz.

‘Bunların hepsi direnişi kırmak için’

Diğer yandan kimin alanını sahiplenip de ‘benim alanım buraya giremezsin’ diyorsunuz? Hazineye ait olan bir alana şirket ‘benim’ diyerek girilmesini engellemeye kalkıyor. Aslında bunların hepsi yürütülen direnişi kırmaya yönelik hamlelerdir.

‘Şirket suçunu örtbas etmek için İkizköylülerden şikayetçi oldu’

Şirket ‘hem suçlu hem güçlü’ sözünde olduğu gibi kendi suçunu örtbas etmek için İkizköylüler hakkında suç duyurusunda bulunmuş, bu kapsamda bugün ifade verdik. İfademizde tüm gerçekleri anlattık ve bırakınız kovuşturma aşamasını, soruşturma yapılmasına yer olmadığına karar vermesini talep ettik.

‘İkizköylüler bu direnişten vazgeçmeyecek çünkü bu yaşamı savunma direnişidir’

Çünkü ortada bir suç yok. Şimdi soruşturmanın sonuçlandırılmasını bekliyoruz. Daha sonra buna ilişkin yasal haklarımızı kullanmaya devam edeceğiz. İkizköylüler, bu direnişten vazgeçmeyecek çünkü bu direniş yaşamı savunma direnişidir. Bu şekilde hamlelerle insanları bu direnişten vazgeçiremezler.”

Açıklamanın ardından İkizköylüler “Akbelen Ormanı’nı vermeyeceğiz” ve “Zeytinime, havama, suyuma dokunma” sloganlarını atarak taleplerini yinelediler.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.