DoğaManşetTürkiye

Maden ocaklarının atıkları sebebiyle Şile Sahili’nin rengi değişti

0

Şile Alacalı Sahili‘nde Sadıklı ve Doğancılı Deresi‘nden karışan çamur ve atıklar sebebiyle sahilin rengi değişti.

Alacalı Köyü Muhtarı Ferhat Çağlayan, bölgeye yakın bazı maden ocaklarının atık depolarındaki atıkları, yağmurlu havayı bahane ederek depo kapaklarını açarak dereye bıraktığı için hem dere hem deniz de kirlenmenin yaşandığı söyledi.

‘Derelerimiz bitti, ormanlarımız bitti, sıra denize geldi’

DHA‘da yer alan habere göre, bu sorunun yıllardır devam ettiğini kaydeden Alacalı Köyü Muhtarı Ferhat Çağlayan, sorunlarına çözüm bulunmadığının da altını çizdi:

Yıllardır aynı sorunu yaşadıklarını ve bir an önce çözüm bulunmasını istediğini söyleyen Alacalı Köyü Muhtarı Ferhat Çağlayan, “Köyümüzün üst kısımlarında bulunan maden ocaklarından kaynaklanan, dere yataklarında biriken çamurların yağmur ve sel sularıyla denize kadar inmesi bizim derdimiz. Yıllardır sorunumuz, bir türlü çözüm bulunamadı. Derelerimiz bitti, ormanlarımız bitti, sıra denize geldi. Vaziyet ortada. Su iki renk hatta üç renk. Anlatmaya gerek yok. Üzülüyoruz. Yıllardır bu maden ocaklarına bir önlem alınmadı.”

Fotoğraf: DHA

‘Denizin rengi iki renk’

Doğancılı deresinde inceleme yapan Ferhat Çağlayan, köyün üst kısmında bulunan maden ocakları ve silis kum fabrikalarının biriktirdiği çamurlar sebebiyle bu kirlenmenin yaşandığını ifade etti:

Şu an burası Doğancılı deresi. Diğer tarafta da dere var. İki derenin arasındayız. Köyün üst kısımlarında bulunan maden ocakları, silis kum fabrikalarının biriktirdiği çamurlar bu dereyi bu vaziyete getirdi. Şu kenarda gördüğünüz çamurlar, yağmur sularıyla dere yükseldiği zaman bu çamurlar olduğu gibi denize iniyor. Denizin rengi de bu sebepten iki renk. Ufak bir yağmuru fırsat bilip, biriken suların önlerini açmalarından denizi bu hale getiriyorlar.”

More in Doğa

You may also like

Comments

Comments are closed.