Doğa Mücadelesiİkizdere DirenişiManşet

Maden Mühendisleri Odası: İşkencedere Vadisi koruma altına alınsın

0

Rize‘nin İkizdere ilçesinde yer alan İşkencedere Vadisi’nde Cengiz Holging tarafından açılmak istenen taş ocağına bir tepki de TMMOB Maden Mühendisleri Odası‘ndan geldi.

Taş ocağının bulunduğu bölgenin UNESCO tarafından dünyada korunması gereken 254 vadi arasında 53’üncü sırada gösterildiğine dikkat çekilen açıklamada “Tepkiler göz önünde bulundurulduğunda, dünyanın sayılı doğal güzellikleri arasında yer alan böyle bir vadinin, yöre halkının da sürece dahil edilerek bir taş ocağı işletmesi için uygun olup olmadığı ile ilgili gerekli değerlendirmelerin yapılmadığı açıktır” denildi.

‘Doğa ve çevre talanında başka bir şey değil’

Yöre halkının proje için verilen ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararını yargıya taşıdığı hatırlatılan açıklamada “Tüm yaşananlara rağmen; üniversitelerin, meslek odalarının ve yöre halkının görüşleri alınmadan, ‘ben yaptım oldu’ anlayışıyla böylesine harika bir doğal mirasın yok edilmesi yoluna gidilmiştir” denildi. Devamında şunlar söylendi:

Yargı süreci devam ederken ve yöre halkının direnişi sürerken, siyasi iktidarın ve firmanın taş ocağı faaliyetlerine başlamak için ısrarcı olması ve hukuka aykırı olarak “Acele Kamulaştırma Kararı” alınması, yargının vereceği olası bir iptal kararından önce, yangından mal kaçırırcasına doğayı ve çevreyi talandan başka bir şey değildir.”

‘Kamu yararı yok’

Bölgenin doğal bir miras olması yönüyle turizm ve iklim şartları dikkate alındığında gelişmeye ve korunmaya değer bir bölge olduğu belirtilen açıklamada “Böyle bir bölgede taş ocağı işletmeciliği yapılması kamu yararı açısından da uygun değildir” denildi.

Açıklamada “Rize İkizdere İşkencedere Vadisi ve benzeri doğal, kültürel varlıklar koruma altına alınmalı, buralarda çevresel tahribata yol açacak hiçbir ekonomik faaliyete izin verilmemeli ve doğal miras olması da göz önünde bulundurularak İşkencedere Vadisi SİT alanı olarak koruma altına alınmalıdır” talebi dile getirildi.

‘Bu sorular cevaplanmalı’

Kamu yararı içermeyen ve halka rağmen yapılmak istenen her türlü ekonomik faaliyete karşı halkın yanında olacaklarını dile getiren TMMOB Makine Mühendisleri Odası yetkililere şu soruları yöneltti:

  1. Söz konusu “Lojistik Merkezi ve Liman Projesi” için gerekli olan dolgu malzemesinin temin edileceği taş ocağı seçilirken neden bu doğa harikası vadinin bulunduğu bölge seçilmiştir?
  2. Yakınlarda veya çevre illerdeki (Trabzon, Gümüşhane gibi) mevcut faaliyetteki taş ocaklarından dolgu malzemesi temin edilmesi gibi alternatifler düşünülmüş müdür?
  3. Çevre illerdeki taş ocakları firmanın ekonomik kaygıları nedeniyle mi dikkate alınmamıştır?
  4. Sadece projeye yakınlığı yüzünden UNESCO tarafından dahi dünyada korunması gereken 254 vadi arasında gösterilen İşkencedere Vadisi’nde bir taş ocağı açılmasının sadece maddiyatla açıklanması mümkün müdür?
  5. Neden hukuka aykırı olarak “Acele Kamulaştırma Kararı” alınmıştır.
  6. Hangi gerekçelerle bölgenin doğasında ağır tahribata yol açan taş ocaklarına “ÇED Gerekli Değildir” belgesi verilmiştir?
  7. Hukuki süreç devam ederken taş ocağı faaliyetlerine başlanılarak oldu bittiye getirilmesi hukuki açıdan ne kadar uygundur?
  8. Bölgede yakın zamanda “ÇED Gerekli Değildir” belgesi verilmiş, faaliyette bulunulması planlanan başka taş ocağı başvuruları var mıdır?

You may also like

Comments

Comments are closed.