DünyaEmekKadınManşet

Macron’un ‘belalısı’ sendikanın liderliğine Sophie Binet seçildi

0
Fransa‘da aylardır süren emeklilik düzenlemesi karşıtı eylemlerde başı çeken sendikal konfederasyonlardan biri olan Genel Emek Konfederasyonu‘nda (CGT) ilk kez bir kadın liderlik koltuğuna oturdu.

CGT’nin yeni Genel Sekreteri olarak seçilen Sophie Binet, sendikanın önceki lideri Phillipe Martinez’in desteklediği Marie Buisson‘u ve sendikanın sol kanadını temsilen aday olan Celine Verzeletti‘yi geride bırakarak seçimleri kazandı.

Eşitlikten sorumluydu

Yaklaşık 130 yıllık bir geçmişe sahip sol eğilimli sendikanın, üyelerini bilgilendirme süreci tamamladıktan sonra, 41 yaşındaki Binet’in seçimi kazandığını resmi olarak açıklaması bekleniyor. Eski bir okul müdürü olan Binet daha önce, CGT içinde mühendisleri ve teknik personeli temsil eden UGICT‘in başkanlığını yürütüyordu. CGT’nin ilk kadın lideri aynı zamanda sendikanın yönetim kurulunda ‘eşitlikten sorumlu üye’ olarak görev yapıyordu.

Fransa’nın en büyük ikinci sendikası olan CGT, hükümetin emeklilik yaşını iki yıl artırarak 64’e yükseltme planını engellemek için yıllar sonra ilk defa Fransız Demokratik Emek Konfederasyonu (CFDT) ile birleşik bir cephe oluşturmuştu. Ülke çapında milyonlarca insanın katıldığı grev ve protestolara öncülük eden iki sendika gelecek hafta Başbakan Elisabeth Borne tarafından görüşmeye davet edilmişti.

CGT şu ana kadar Başbakan ile görüşüp görüşmeyeceğine dair bir açıklama yapmadı. Ancak, her iki sendika daha önce Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un emeklilik düzenlemesini geri çekmemesi hâlinde diğer sorunları görüşmek için hükümetle temas kurmayacaklarını açıklamıştı.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.