ManşetDünyaİklim Krizi

Macron, iklim kriziyle mücadeleyi Anayasa’ya eklemek için referandum çağrısında bulundu

0

Fransa, anayasasını çevreye ve iklim değişikliğiyle mücadeleye atıfta bulunacak şekilde revize etmeye hazırlanıyor. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron pazartesi günü yaptığı açıklamada bu konuda referanduma gitme sözü verdi.

Macron, Yurttaş İklim Konseyi’ne yaptığı açıklamada Anayasa’nın birinci maddesinde biyolojik çeşitlilik ile çevre ve iklim değişikliğiyle mücadeleden bahsetmeye istekli olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı bu madde değişikliğinin referandum ile karar verileceğini söyledi. Ancak referandumun gerçekleşmesi için öneriyi Parlamento’nun alt ve üst meclislerinin de kabul etmesi gerekiyor.

Hükümet eleştiri altında

Macron hükümeti iklim krizine ilişkin hızlı ve etkili adımlar atmaması sebebiyle büyük bir eleştiri altındaydı. Cumartesi günü Paris Anlaşaması’nın beşinci yıldönümünde düzenlenen sanal iklim zirvesine katılan Macron’un konuşması da büyük bir hayal kırıklığı yaratmıştı.

Macron 2025’te petrol, 2035’te doğalgaza yönelik ihracat finansmanını sona erdirme sözü verdi. Ancak bu taahhüt pek çok çevre grubu tarafından yeterli görülmedi.

Fotoğraf: Xinhua/Wang Ying

Fransa’da Yeşiller yükselişte

Hükümetin yetersizliğine karşı Fransa’da yükselen bir yeşil hareket var. Fransa Yeşiller Partisi yazın başında yapılan bölgesel seçimlerde büyük bir ivme kazandı.

Macron taraftarları, Yeşiller Partisi’nin 2022 Başkanlık seçimlerinde Macron’a soldan gelen desteği aşındırabileceği endişesini taşıyor.

Mahkemeden baskı

Geçtiğimiz ay, Fransa’nın en yüksek idari mahkemesi hükümete sera gazı emisyonlarını azaltma taahhütlerini yerine getirmesini sağlayacak iklim politikalarını yürürlüğe koyduğunu göstermesi için üç ay süre vermişti.

Macron, 2018’in sonlarında ortaya çıkan hükümet karşıtı “sarı yelek” protestolarına yanıt olarak Yurttaş İklim Konseyi‘ni kurdu. Ancak bu da göstermelik bir konuşma alanı olarak tasarlandığı düşünülerek oldukça eleştiri topladı.

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.