DünyaKoronavirüs SalgınıManşet

Macron açıkladı: Fransa koronavirüs önlemlerini gevşetiyor

0

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanel Macron, ekim ayının sonundan itibaren koronavirüse karşı uyguladıkladıkları tedbirlerin sonuç verdiğini, günlük vaka sayısının yanında yoğun bakım servislerindeki hasta sayısında da gözle görülür bir düşüş yaşandığını açıkladı. Ülkede, alınan önlemler gevşetilmeye başlanacak. 

Macron’un ikinci dalganın zirvesini geride bıraktıklarını, salgının hızını yavaşlatmayı başardıklarına dikkat çeken açıklamasının ardından ülkede tedbirler yavaş yavaş azaltılıyor. Ancak Fransız vatandaşlarının dışarıya çıktıklarında yanlarında izin belgesi bulundurma zorunlulukları devam edecek.

Fotoğraf: AA

Ülkede kapalı olan dükkanlar bu hafta sonundan itibaren tekrar açılabilecek. Dışarıda yürüyüş ya da spor hafta sonundan itibaren üç saatliğine 20 kilometre yapılabilecek.

Kapalı kalmaya devam edecek olan bar ve restoranların 20 Ocak tarihinde tekrar açılması planlanıyor. Macron, 15 Aralık’tan itibaren sokağa çıkma yasaklarının da kaldırılmasını düşündüklerini söyledi. 15 Aralık’a kadar 21.00-07.00 arası sokağa çıkma yasakları devam edecek. Aralık ayının ortasından itibaren de sinema ve tiyatroların açılması planlanıyor.

Fotoğraf: AA

Yasaklar nelerdi?

Avrupa‘da vaka sayılarında en çok artışın yaşandığı ülkelerden biri olan Fransa’da 30 Ekim Cuma gününden itibaren yeni kısıtlamalar uygulanmaya başlamıştı. Temel ihtiyaç amaçlı alışveriş ve doktor ziyareti dışında herkesin evde kalması, mümkünse evden çalışması gerektiği açıklanmıştı. Restoranlar, barlar ve alışveriş merkezlerinin büyük bir bölümü de kapalıydı. Bu dönemde ilkokul ve ortaokullar açık kaldı. Zorunlu haller dışında dışarı çıkamayan Fransız halkına, hava almak için de sadece bir saatliğine bir kilometreye kadar izin veriliyordu.

Fransa’da toplam vaka sayısı iki milyon 153 binin üzerinde seyrediyor. Koronavirüs kaynaklı ölüm sayısı ise 50 bin 237’ye ulaştı.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.