Macaristan’a Türkiye’ye benzeme uyarısı

Hırvat yazarlar Macaristan'da çıkarılmak istenen basın yasasına mektupla tepki gösterdi: Türkiye'ye benzemek mi istiyorsunuz?
Macaristan'da çıkarılmak istenen yasa protesto ediliyor.

Hırvat yazarlar Macaristan’da çıkarılmak istenen basın yasasına mektupla tepki gösterdi: Türkiye’ye benzemek mi istiyorsunuz?

Hırvatistan Yazarlar Birliği ve Pen Klub başkanlarının ve bazı önde gelen Hırvat yazarları ortak olarak kaleme alıp Macar hükümetine gönderdikleri mektupta, Macaristan başbakanına “2011’de Macaristan’ı Türkiye’ye mi benzetmek istiyorsunuz?” diye sordu.

BBC’de yer alan haberde şöyle denildi:  Macaristan’da hükümet, ülke içinde ve dışında yoğun tepkiyle karşılanan yeni medya yasası tartışmasında geri adım atmayacağını açıkladı. Yeni yasa, medya sektörü üzerindeki denetim mekanizmasında siyasetin daha etkin olmasına yol açacağı kaygılarına yol açmıştı. Özellikle, hükümetin oluşturacağı, Türkiye’deki RTÜK benzeri kurum ve yasanın öngördüğü ağır para cezalarının siyasi baskı aracı olarak kullanılması endişeleri sıkça dile getiriliyor.

Yeni medya yasasına karşı son günlerde, Macaristan’ın komşularından da eleştirel sesler yükselmeye başladı.

Hırvatistan Yazarlar Birliği ve Pen Klub başkanlarının ve bazı önde gelen Hırvat yazarların ortak olarak kaleme alıp Macar hükümetine gönderdikleri mektup, Macaristan başbakana şu soruyu soruyor: “2011’de Macaristan’ı Türkiye mi benzetmek istiyorsunuz?”

Mektup Türkiye’yi yakın geçmişte en ünlü yazarını, yani Orhan Pamuk’u mahkemelerde süründüren, ve gazeteciler hakkında da onlarca dava açan bir ülke olarak tanımlıyor ve Macaristan’ın 2011’de Türkiye”yle olan benzerliğiyle anılacağını vurguluyor.

Mektubun olumsuz örnekleri elbette Türkiye’yle sınırlı değil. Eski Yugoslavya topraklarında şimdi oluşan ülkelerdeki olumsuzlukları da sıralayan mektup, eski bir Hırvat atasözünü hatırlatıyor.

Polonya’dan da uyarı

Buna göre en kötü şeyler hep elektrikler kesildiğinde gerçekleşir. İnsanlar herkesin gözü önünde yapamadıklarını, karanlıkta yapmaya cüret ederler. Mektup, medyanın susturulmasının Macaristan’da işte böylesi bir karanlığa neden olacağını vurguluyor.

Macar hükümetine benzer bir eleştiri de Polonya’dan geldi.

1980’lı yıllarda Polonya’da rejim değişikliğini hazırlayan aydınlar arasında önde gelenlerden olan ve Dayanışma Sendikası’nın da kurucularından Gazeteci Adam Michnik Macar hükümetini uyaran bir mektup gönderdi. Polonyalı gazeteci Viktor Orban’ı Avrupa’nın son diktatörü olan Belarus Devlet Başkanı Lukaşenko’nun izlediği yola girmekle itham ediyor.

Michnik mektubunda Macaristan’ın bu medya yasasıyla toplumun ağzını mühürleyeceğini söylüyor ve Macar aydınlarına ve gazetecilerine “korkmayın, biz hep yanınızda olacağız” diyor.

Başbakan Viktor Orban televizyonlarda yaptığı son konuşmalarda da Macar Medya yasasının Avrupa normlarına uygun olduğunu, şimdilik bu yasa üzerinde değişiklik yapmayı düşünmediklerini vurguladı. (Radikal)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Türkiye’de kömür yatırımlardan tamamen çıkan banka sayısı 4

Türkiye’nin en büyük 17 bankasından sadece dördünün kömür yatırımlarından tamamen çıkma kararı aldı. Temiz enerji projelerine yönelmeyi taahhüt eden banka sayısı ise 12.

[COP29] Zirvenin sonuç taslağı metnine tepkiler yağıyor: Boş kağıda imza istiyorlar

Bakü'deki iklim zirvesinde sona yaklaşılırken COP29 Başkanlığı'nın yayımladığı nihai metnin taslağında iklim finansmanı'nın karşısına 'X' ifadesinin konulması büyük tepki topladı.

[İklim Masası] Toplumun yüzde 79’u iklim değişikliği ile daha güçlü mücadele istiyor

Türkiye halkının yüzde 64'ü iklim değişikliğini günümüzün en önemli sorunu olarak tanımlıyor. Toplumun büyük kesimine göre ise Ankara’nın iklim politikaları yetersiz.

350 hak aktivisti ve sanatçıdan AYM’ye mektup: Katliam Yasası’nı bir an önce iptal edin!

Katliam Yasası'nı esastan görüşecek AYM'ye açık bir mektup yayımlayan 350 hak savunucusu, yasanın bir an önce gündeme alınmasını ve iptalini talep etti.

[COP29] Türkiye’nin iklim politikaları performansı bu yıl da ‘düşük’

Bu yılki İklim Değişikliği Performans Endeksi'nde 53'üncü sırada yer alan Türkiye’de yenilenebilir enerji kapasitesi artarken, bunun fosil yakıtları ikame etmediği vurgulanıyor.

EN ÇOK OKUNANLAR