Kültür-Sanat

Lüks imajına çomak sokan sanatçı

0

Ramiro Gomez magazin dergilerinden kestiği reklamlar üzerine; geçimini sağlamak için çocuk bakan, bahçe ile ilgilenen, evi temizleyen göçmen figürleri çizerek lüks hayatın içinde “görünmeyen” çalışanları görünür kılıyor. 2009-2011 yılları arasında Hollywood’ da yatılı-bakıcı olarak çalıştığı aile ile ilişkilerine ve gözlemlerine dayanarak yaptığı çalışmalarını “Mutlu Tepeler” (Los Angeles’ ın Hollwood Hills’ ine gönderme) adlı projede bir araya getiriyor. Çalışmaları, Charlie James Galeri (Los Angeles)’de 11 Ocak itibariyle sergilenecek.

puravida

“Lightness and Heaviness”, Ramiro Gomez

Meksikalı-Amerikalı Gomez’in çalışmalarındaki eleştirel bileşenler yaygın reklam anlayışını kesintiye uğratıyor. Zengin imajının altını kazıdığında gördüğümüz çalışanların iş koşulları o imajın foyasını ortaya çıkarır nitelikte.

PolicyMic.com’ un yaptığı röportaj da sanatçı niyetini şöyle açıklıyor;

Bu fotoğraflar benim için önemli çünkü bende bir etki yaratıyor. Bu etki benim çalışmalarımın ilk adımı. Bu reklamların altındaki satış amacını bozma niyeti ile onları yeniden tasarlıyorum. Bu dergilerde “ideal” yaşam ortamları, bu ortamlarda çalışan insanlar görmezden gelinerek sunuluyor.

Ben Hollywood’ da bakıcı olarak çalışırken, sunulan lüks görüntülerin gerçeklikten çok farklı olduğunu fark ettim. Bu reklamlara deneyimlerime dayanarak cevap vermek istiyorum. Bu reklamları yüzey olarak kullanarak onlardaki asıl gerçeği çıkarma isteği duyuyorum. Yaptığım değişiklikler dergi reklamının asıl stratejisini kesintiye uğratıyor. Motivasyonum, sonu gelmeyen lüks tüketme arzuları ile şekillenen burjuva alanlarına müdahale edip orada çalışanlar ile empati kurulmasını sağlamak.

no splash

“No Splash”, Ramiro Gomez, 2013

No Splash” ‘ da , David Hockney’ in  Los Angeles’ ın lüks yaşam imajını veren “A Bigger Splash” adlı çalışmasını, kendi deneyimleri ile nasıl gördüğünü gösteriyor. Bu resmi, bakıcılık yaptığı evdeki havuzu temizlemeye gelen çalışanı ve ev temizleyen çalışanı izlerken tasarlayan sanatçı ismini “No-Splash” olarak değiştirmesindeki isteğin ise resmin odağını “atlamanın” bıraktığı izden çalışanlara kaydırmak olduğunu söylüyor. Orijinal resmin aksine çalışanlar “atlama” izi bırakmayıp sadece tertemiz camlar ve berrar bir havuz bırakma görevi ile orada bulunuyorlar.

leticia

“Leticia”, Ramiro Gomez, 2011

Yaşadığı evde temizlik görevi ile çalışan kadının sanatı ne kadar sevdiğini ancak çalışma zamanları nedeni ile vakit ayırıp galerileri, müzeleri gezemediğini anlatması ve onun çalışmalarını gördüğünde kendisinin bir gün sanatın konusu olacağını hiç düşünmediğini söylemesi “Leticia” adlı çalışmasına ilham veriyor.

2011 yılında tam zamanlı bakıcılık işini bırakıyor ve magazin çalışmalarının ardından karton üzerine gerçek boyutta yaptığı figürleri açık alanlara koymaya karar veriyor.

Ancak çalışmalarının değerini belirlenmesindeki ekonomik güçleri kontrol edemediğini belirten sanatçı röportajı şu sözlerle tamamlıyor;

Benim neslim için kapitalizme alternatif bir sistem inşa etmek ve hep birlikte, insanlar üzerinden kazanç elde etmeyi bırakmak bir görevdir. Bu gerçekleşene kadar çalışmalarıma devam edeceğim.

Sanatçının diğer çalışmaları için blog sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Haber: Zeliha Yıldırım

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.