Lübnan’da cinsel taciz suç sayıldı, faile hapis cezası verilebilecek

Ülkede cinsel taciz ve istismar faillerini cezalandıran ilk yasaya göre faillere dört yıla kadar hapis ve asgari ücretin 50 katına kadar para cezası verilebilecek. Kadın örgütleri memnun ama yeterli bulmuyor.
Lübnan Parlamentosu, cinsel tacizi suç sayan ve failin hapis cezası almasını öngören yasa tasarısını onayladı. Yasaya göre, cinsel taciz faillerine dört yıla kadar hapis ve asgari ücretin 50 katına kadar para cezası verilebilecek.

Birleşmiş Milletler’in Lübnan’daki Cinsiyet Eşitliği Ofisi gelişmeyi Twitter’dan “Lübnan’da cinsel taciz ve istismar faillerini cezalandıran ilk yasa” paylaşımıyla duyurdu.

Yeni yasanın getirdikleri

  • Cinsel taciz faillerine 4 yıla kadar hapis ve asgari ücretin 50 katına kadar para cezası verilebilecek.
  • Failleri cezalandırmanın yanı sıra hem mağdurlara hem de sanık aleyhinde tanıklık yapanlara koruma sağlanacak.
  • Mağdurlara Sosyal İşler Bakanlığı tarafından destek ve rehabilitasyon hizmeti sunulacak.
  • Cinsel taciz konusunda farkındalık yaratmak için özel bir fon oluşturulacak.
  • Mağdurlar tazminat da talep edebilecek.
  • Fail ile mağdur arasında bir bağ varsa ceza altı ay ile iki yıl arasında hapis ve asgari ücretin 10 ila 20 katı arasında para cezası uygulanacak. Fail mesleki kıdem ve konumunu aynı yerde çalışan bir personel üzerinde kullanıyorsa ve/veya taciz devlet kurumları, üniversite, okul ve ulaşımda meydana gelmişse bu kapsamda ele alınacak.
  • Mağdur engelli veya kendini savunamayacak durumda ise, taciz suçu iki veya daha fazla kişi tarafından işlenmişse ve failler maddi, manevi veya duygusal baskı uygulamışsa 2 ila 4 yıl arasında hapis ve asgari ücretin 30 ila 50 katı para cezası verilebilecek.

‘Olumlu, ama yeterli değil’

Ülkedeki kadın hakları örgütleri yeni yasayı olumlu bir adım olarak görse de yeterli bulmadıklarını belirtti. Cinsiyet eşitliğinin önündeki bazı engellerin hâlâ varlığını sürdürdüğünü kaydeden kadın örgütleri “evlilik içi tecavüzün” halen suç sayılmadığını hatırlattı. Binlerce göçmen ev işçisi kadının iş kanunu kapsamına alınmayarak mağdur edildiğine vurgu yapıldı.

İnsan Hakları İzleme Örgütü geçen ay yayınladığı bir raporda, Lübnan’ın kadınları ve kız çocuklarını aile içi şiddetten korumak için uluslararası yükümlülüklerini yerine getirmediğini belirtmişti. Ayrıca, bu yaz, Suriye savaşında cinsel şiddetten kaçmak için Lübnan’a kaçan trans kadınların ev sahibi ülkelerde fiziksel ve psikolojik travma ile nasıl mücadele ettiklerini de belgelendi.

 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR