Enerjiİklim KriziManşet

Londralılar ‘Ultra Düşük Emisyon Bölgesi’ kararını adaletsiz buluyor

0

Londra’daki İngiltere Başbakanlık Ofisi’nin önünde, emisyon standartlarına uygun olmayan araçlara günlük ödeme yapma zorunluluğu getiren ULEZ’e karşı protestolar yapıldı. Özellikle Londra Belediye Başkanı Sadık Khan’ı hedef alan protestolarda; “Hava sorunu yok, kirli başkan sorunu var”, “Khan, parası olanın havayı kirletebileceğini söylüyor” pankartları açıldı  ve Khan’ın görevden alınması talep edildi.

Londra Belediyesi ise  ULEZ’in eski tip araçların yol açtığı sera gazı emisyonuna karşı bir mücadele olduğunu, emisyon değerlerini düşürmek isteyen diğer bölgeleri de destekleyeceklerini duyurdu.

Hava kirliliğinin bedeli ne kadar?

Belediye, hava kirliliği kaynaklı olumsuzlukları azaltmak amacıyla 1’inci Bölge olarak belirlenen şehir merkezini ULEZ olarak belirlemişti. 29 Ağustos tarihinde kalınan karar, şehir merkezine giren araçların 7 gün 24 saat kontrol edilmesini ve belirlenen karbon emisyonu kurallarına uymayan araçların günlük giriş bedeli ödemesini zorunlu kılıyor.

ULEZ kararıyla birlikte; standartlara uymayan eski araç sahipleri, günlük 12,5 sterlin ile 100 sterlin arasında ödeme yapacak. Ancak engellilere ait araçlar, tekerlekli sandalyeli yolcu taşımaya uygun kiralık araçlar, 40 yaş üzeri klasik otomobiller, Londra taksileri, askeri araçlar, iş makineleri ve tarımsal üretimde kullanılan araçlar, ULEZ kapsamında ödeme yapmayacak.

Vatandaşların bir kısmı, standartlara uymayan eski araçları maddi durumu iyi olmayan insanların kullandığını ve bu kararın fakir halk üzerinden para kazanma projesi olduğunu belirtiyor. Londra’nın dışında yer alan Uxbridge’te yaşayanlar, ULEZ’den kazanılacak paranın aslında büyük şirketlerden alınması gerektiğini savunuyor ve hava kirliliğinden bahsedildiğinde 12,5 sterlinin öneminin olmadığını vurguluyor.

Guardian’a konuşan 52 yaşındaki Yeşiller Partisi destekçisi Matthew Marsh ise büyük ölçüde çevre projelerinden yana, ancak Ulez’e verdiği destek en iyi ihtimalle geçici:  “Proje kağıt üzerinde kötü değil, ancak yaşam maliyeti krizi yaşadığımız şu an doğru zaman değil. Şu anda bence yaydıkları kirlilik nedeniyle Heathrow Havaalanı’na da daha fazla odaklanmaları gerekiyor; ancak her zamanki gibi maliyetler büyük kirleticilerden ziyade sıradan insanlara düşüyor.”

Mahkeme, Londra Belediyesi’ni haklı buldu

ULEZ uygulaması, İngiltere’deki hükümet ve Londra Belediyesi arasında da gerginliğe neden oldu. İngiltere Ulaştırma Bakanlığı’ndan yetkililer, İşçi Partisi’nden seçilen Khan’ın bütçesini arttırmak için böyle bir karar aldığını söyledi ve belediye başkanının bu projeyi ekoloji savunuculuğu kisvesi altında hayata geçirdiği için ikiyüzlü olmakla suçladı. Khan buna karşın, Ulaştırma Bakanlığı’nın trafiği arttırmak için teklif ettiği parayı reddettiğini ve amacının para kazanma olması halinde bu teklifi kabul edebileceğini söyledi. Muhafazakar Parti’nin oluşturduğu hükümet de ULEZ kararını dava etti ancak mahkeme Londra Belediyesi’nin lehine karar verdi.

Sadık Khan, 2016’da İşçi Partisi’nden Londra Belediye Başkanı seçilerek Batı Avrupa ülkelerindeki büyükşehirlerde belediye başkanı olan ilk Müslüman siyasetçi olmuştu.

 

 

 

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.