DünyaKadınManşet

Londra’da kadın cinayeti eylemine polis müdahalesi: Dört kişi gözaltında

0

Birleşik Krallık‘ta 3 Mart akşamı evine gittiği sırada kaçırılarak öldürülen 33 yaşındaki Sarah Everard‘ı anma ve kadına yönelik şiddeti protesto etmek için toplanan kalabalığa polis sert bir şekilde müdahale etti.

Londra Polis Teşkilatı, eylem sırasında kamu güvenliğini korumak amacıyla dört kişinin gözaltına alındığını duyurdu.

Polisin bu müdahalesi ise birçok kesim tarafından eleştirildi.

Polisin uyarısına tepki

33 yaşındaki Everard, geçen hafta Londra’nın güneyindeki Clapham bölgesinde bir arkadaşından akşam saatlerinde evine yürüyerek döndüğü esnada kaçırılmıştı.

Genç kadının cansız bedeni ancak günler sonra Birleşik Krallık’ın doğusunda bulunan Kent bölgesindeki ormanlık alanda bulunmuştu.

Meydana gelen olayla ilgili Wayne Couzens isimli bir polis memuru gözaltına alınırken, kendisine zorla alıkoyma ve cinayet suçlaması yapıldı.

Genç kadını arama çalışmalarında ise polisin Sarah Everard’ın son görüldüğü bölgede yaşayan kadınlara gece yalnız sokağa çıkmamaları uyarısı yapması ise oldukça tepki toplamıştı.

Kadınlar “Sokakları Geri İstiyoruz” (Reclaim These Streets) sloganı altında bir araya gelip, cumartesi akşamı eylem için çağrı yapmıştı.

Kadınların toplanmasına polis müdahalesi

Polisin ülkede koronavirüs salgını nedeniyle düzenlenen kurallar kapsamında eyleme katılanlara işlem yapılabileceği şeklindeki açıklaması üzerine, eylemin düzenleyicileri toplanma çağrısını geri çekerek herkese kapısının önünde mum yakma çağrısı yaptı.

Bu çağrıya rağmen yüzlerce kadın Clapham Common bölgesinde bir araya geldi. Ancak, polis kalabalığa oldukça sert müdahalede bulundu. Bazı kadınların gözaltına alındığı sırada kelepçelendiği ve yerlerde sürüklendiği gözlendi.

Fotoğraf: Reuters

Sokakları Geri İstiyoruz grubundan açıklama

Sokakları Geri İstiyoruz grubu konuyla ilgili yaptığı açıklamada polisin bu şiddetli müdahalesinin kendilerini derinden üzdüğünü ve öfkelendirdiğini kaydetti.

Londra polisinin, erkek şiddetine karşı yapılan bir eylemde kadınlara fiziksel şiddet uyguladığı belirtildi.

Grup, “Kamu düzenini, halk sağlığını ve protesto hakkını korumak polisin sorumluluğudur. Bu gece bunların tamamında başarısız oldular” açıklamasında bulundu.

Polisin müdahalesine tepki

Londra polisinin kadınlara sert müdahalesi birçok kesimin de tepkisini çekti.

İçişleri Bakanı Priti Patel, eylemdeki bazı görüntülerin üzüntü verici olduğunu dile getirirken, konuyla ilgili kendisine bir rapor hazırlanmasını istediğini belirtti.

Londra’nın İşçi Partili Belediye Başkanı Sadiq Khan ise yaşananların kabul edilemez olduğunu kaydederken, Londra Metropolitan Polis Teşkilatı Müdürü Cressida Dick‘in milyonlarca kadının güvenini kaybettiğini dile getirdi ve kendisinden acilen bir açıklama istediğini söyledi.

Avam Kamarası Kadınlar ve Eşitlikler Karma Komitesi Başkanı, Muhafazakar Parti Milletvekili Caroline Nokes, yaşananların şok edici olduğunu dile getirip, Twitter hesabından şu paylaşımda bulundu:

Bu ülkede güvenliği, öldürülen bir kadın için düzenlenen anma törenini ayaklar altına alarak ve başka kadınları yerlerde sürükleyerek değil, rızaya dayalı bir şekilde sağlıyoruz. Londra emniyeti durumu doğru okuyamadı.”

Emniyetten açıklama

Londra Emniyet Müdür Yardımcısı Helen Ball, konuyla ilgili yaptığı açıklamada eylemin virüs bulaştırma riski oluşturduğunu ifade edip, “Polis, insanların güvenliği için hareket etmelidir, yapılacak tek sorumlu şey budur” dedi. Ball, ayrıca şu ifadeleri kullandı:

Asayişi zorla sağlayacak bir eylemde bulunacak bir durumda kalmayı kesinlikle istemedik. Ancak, insanların güvenliğini korumaya yönelik ihtiyacın çok ciddi boyuta ulaşması nedeniyle böyle bir durumda kaldık.”

‘İstifa etmeyi düşünmüyorum’

Londra Metropolitan Polis Teşkilatı Müdürü Cressida Dick, polise yöneltilen eleştirilerin ardından, istifa etmeyi düşünmediğini dile getirip, teşkilata liderlik etmeye daha kararlı olduğunun da altını çizdi.

Dick, müdahale kararının gözden geçirilmesi gerektiğini kabul etse de, eylemde polisin tutumunu savundu:

Gördüğüm kadarıyla ekibim, doğru bir şekilde bunun kamu sağlığına önemli bir risk oluşturan yasadışı bir toplanma olduğunu düşündü. Operasyonda yer almayan herhangi birinin müdahalenin doğruluğu ya da yanlışlığı konusunda bir hükme varabileceğini düşünmüyorum.”

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.