ManşetTürkiye

Lodos sonrası Caddebostan Sahili’ne kırmızı yosunlar vurdu

0
Fotoğraf: DHA

İstanbul‘da pazar gününden beri etkili olan lodos sonrası dev dalgalarla birlikte Caddebostan Sahili’ne kırmızı renkli yosunlar vurdu.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ekiplerinin sahil boyunca kırmızı renkli yosunları iş makineleriyle toplama çalışmaları devam ediyor.

‘Su sağlığı bakımından iyi olmadığını gösteriyor’

DHA‘da yer alan habere göre, sahilden kamyonlar dolusu kırmızı yosun toplandı.

Kırmızı yosunlar daha önce de Kadıköy sahilini kaplamıştı. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi eski Dekanı Prof. Dr. Meriç Albay, yosun miktarının artmasının Marmara‘nın su kalitesinin, su sağlığı bakımından iyi olmadığını gösterdiğini ifade etmişti:

Alglerin bu kadar çoğalması hoş bir şey değil. Su kalitesindeki bozulmayı gösteriyor. Bu suya istemediğimiz oranda azot, fosfor girdisinin olduğunu gösteriyor. Bu tabii aslında ekonomik olarak da değerlendirilecek bir şey ama çünkü aşırı artış gösteren ‘yosun’ diyor halkımız, alglerden bir tanesi mikrobiyoloji laboratuvarlarımızda işlense, rahatlıkla ekonomimize kazandırılacak bir tür ama maalesef şu anda çok fazla çoğaldı. Rüzgarla birlikte de kıyıda olabildiğince artmaya başladı. Hoş bir görüntü değil, yani Marmara’nın su kalitesinin, su sağlığı bakımından iyi olmadığını gösteriyor.”

Fotoğraf: DHA

Yosunların kitleler halinde öldükleri zaman oksijensizlik yaratıp ekosistemi çökerttiğini kaydeden Albay, “Bir an önce su kalitesinin düzeltilmesi için önlem almak gerekiyor. Kontrollü bir şekilde toplanıp, oksijensizlik yaratmasını önlemesi lazım. En azından şunu bilmemiz lazım, Marmara’da su kalitemiz iyi değil. Marmara’ya gözümüz gibi bakmamız lazım. Çünkü Marmara küçük bir deniz, en küçük bir hareket ve atık Marmara’da sıkıntı yaratıyor bu da onlardan bir tanesi” açıklamasında bulunmuştu.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.