Doğa MücadelesiEkolojiManşet

‘Lice’de orman yangınlarına etkili müdahale edilmiyor, soğutma çalışmaları yapılmıyor’

0

Diyarbakır‘ın Lice ilçesine bağlı Kabakaya (Entax), Gom ve Kutlu (Bamitnî) mahallerinde birkaç gün önce sabah saatlerinde başlayan yangın köylülerin müdahalesiyle söndürüldü. Son bir ay içerisinde aynı bölgede üç kez yangın çıkarken, dün Mezopotamya Ekoloji Hareketi öncülüğünde heyetler, yangın bölgesinde incelemelerde bulundu.

İncelemeler sırasında köylülerle yapılan görüşmelerde, arazide birçok fotokapan olduğu ancak yetkililerin çıkan her yangında müdahalede geciktiği belirtildi.

Mezopotamya Ajansı‘nın aktardığına göre, yangına müdahaleye gelen itfaiye araçlarında ise müdahale sırasında depolarındaki suların hemen tükendiği kaydedildi. Köylüler, yangına müdahalenin geciktiğini ve etkili bir müdahale yapılmadığını belirtti. Yangında Gom’da bulunan mezarlık ve Kabakaya’da bulunan iki ev hasar gördü.
‣ ‘Cudi, Lice ve Akbelen’deki ormanlarda suç işleniyor’

‘Ağaç dallarıyla yangını söndürmeye çalıştık’

Çıkan yangını ilk fark eden ve müdahale sırasında ellerinde yaralar oluşan Kabakaya Mahallesi’nden Emin Yaylık, şunları söyledi:

“Yangını sabah saat 10.00 gibi fark ettiğimiz gibi araçlarımıza binip yangının olduğu yere gittik. Tabi su olmadığı için bir şey yapamadık. Ağaç dallarıyla yangını söndürmeye çalışıyorduk ama hiçbir şekilde yeterli olmuyordu. Tam söndürdük dediğimiz anda çıkan rüzgârla yangının şiddeti tekrar artıyordu. İtfaiye ekibi bize daha çabuk ulaşsaydı eğer, hızlı müdahale edip söndürebilirdik.”

‣ Lice’de orman yangını: Vatandaşlar yardım istiyor, yetkililer ‘manipülasyon’ diyor

İtfaiye ekiplerinin bir saat sonra geldiğini ve yangının artmasından dolayı alana giremediğini aktaran Yaylık, “Yol kenarından müdahale etti. Sonrasında kepçe geldi ve onlara yol açtı. Onlar gelene kadar yangın yayıldı, zaten biz de canımızı zor kurtardık” diye konuştu.

Emin Yaylık, şunları ekledi:

“Yangına müdahale edelim derken ellerimiz yandı. Yangın dağa kadar ulaşınca kontrolümüzden çıktı. Hala bile gördüğünüz gibi dağdan dumanlar yükseliyor. Elimizden geleni yapmaya çalıştık. İtfaiye daha erken gelseydi, bu kadar yayılmadan söndürebilirdik.”

‣ Lice yangınında kimler sorumlu?

Aynı yerde üçüncü yangın

Yaylık, aynı bölgede daha öncede yangınlar çıktığını söyleyerek, bu yangında sadece ormanlık alanın değil evlerinde zarar gördüğünü belirtti. Yaylık, şöyle konuştu:

“Akrabalarımızın iki evi yandı dünkü yangında, zararları çok oldu. Çünkü sadece ev değil sulama için kullanılan boruları almışlardı onlar da yandı. Hayvanlarımızın otlandığı alanlar da yandı. Her sene bu durumla karşılaşıyoruz. Bu sene üçncü yangın oluyor. Bundan öncekiler daha erken söndürüldü. Yangınların nasıl çıktığını bilmiyoruz. Yangını çıkarırken ya da sonrasında kimseyi görmediğimiz için bir şey söyleyemiyoruz. Yangının başladığı yerler yola yakındı.”

‣ Diyarbakır Lice’de ormanlar yanarken müdahale yok

‘Soğutma çalışması yapılmadı, dumanlar yükseliyor’

Yangına erken müdahale edilmediğini söyleyen köylülerden Niyazi Hantaş da yangına müdahale etmeye çalıştıklarını ancak insan gücüyle yayılmasının önüne geçemediklerini aktardı. Hantaş, “İtfaiye geldi ama geç geldi. Orman müdürlüğünden insanlar geldi. Onlarda birkaç saat sonra geldiler. Bizim ve çevre köylerden gelen insanların yardımıyla yangına bu kadar müdahale edebildik” dedi.

“Yangının nasıl çıktığından bihaberiz” diyen Hantaş, “Çıkan yangını akşam saat 08.30 civarında kontrol altına alabildik. Ancak sabah saatlerinde tekrar yanmaya başladı. Hala da yer yer devam ediyor yangın” ifadelerini kullandı.

Yangın alanında soğutma çalışması yapılmadığı için bölgedeki dağlık alanda yer yer dumanların yükselmeye devam ettiği kaydedildi. Köylüler, yangınlara daha etkili ve erken müdahale edilmesi çağrısında bulundu.

‣ Diyarbakır yanıyor: Lice ve Kulp ilçelerinde eş zamanlı yangın

You may also like

Comments

Comments are closed.