LGBTİ+ aktivisti İris Mozalar: Çocukların evlerini yakanları eleştirdiğim için tutuklandım

Kayseri'de 'çocuğu istismar' iddiaları üzerine Suriyelilere yönelik linç saldırılarını sosyal medyada eleştiren LGBTİ+ aktivisti İris Mozalar, 'halkı kin ve düşmanlığa tahrik ve aşağılama' suçlamasıyla tutuklandı.

Haber: Eylül Deniz YAŞAR

*

10 Temmuz akşamı ev baskınıyla İstanbul’da gözaltına alınan LGBTİ+ hakları aktivisti İris Mozalar bugün çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.

Bir gecelik gözaltının ardından bugün Çağlayan Adliyesi’ndeki savcılık ifadesinin ardından tutuklama talebiyle 9. Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edilen  Mozalar için  TCK Madde 216/1‘ maddesi kapsamında, “Halkı Kin ve Düşmanlığa Tahrik veya Aşağılama Suçu” gerekçe gösterilerek tutuklama kararı çıktı.

Mozalar’ın Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi’ne götürülmesi bekleniyor.

Trans Onur Haftası ve İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası adına Çağlayan Adliyesi önünde İris Mozalar’ın tutuklanmasına ilişkin bir basın açıklaması okundu. Avukat Polat Yamaner de kısa bir açıklama yaptı.

‘Katliam yapmak isteyenler serbest, ben eleştirdiğim için tutuklu’

Tutuklama kararı sonrası avukatları aracılığı ile ulaştığımız Mozalar, kendisi ile dayanışma gösteren kamuoyuna selamlarını ileterek tutuklanma kararına ilk tepkisini Yeşil Gazete ile paylaştı:

“Hakim tutuklanma kararımı okuduğunda mahkemede verdiğim tepkiyi tekrarlamak istiyorum: Küçücük çocukların evlerini yakanlar, katliam gerçekleştirmek isteyenler serbest bırakılırken ben bunu eleştirdiğim için tutuklandım.”

Avukat Karaköçek: Kararın hukuksuzluğu ortada

Mozalar’ın avukatı Gizem Karaköçek ise “Kararın hukuksuzluğu ortadadır. Bu hukuksuz karara karşı hukuki mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi.

Karapörçek müvekkili Mozalar’ın Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi’ne gönderileceğini de bildirdi.

Mozalar’ın tutuklanmasına konu olan suçlama 2 Temmuz’da Twitter’daki sosyal medya hesabı üzerinden atmış olduğu tweet’lere dayanıyor.

30 Haziran’da Kayseri‘de Suriyeli bir erkeğin bir çocuğu istismar ettiği iddiasından sonra Suriyelilere karşı bir cadı avına dönüşen linç saldırılarını eleştiren tweet’ler atan Mozalar’ın atmış olduğu tweet’lerin ekran çıktılarını paylaşan bazı sosyal medya hesapları,  5 Temmuz itibariyle bu ekran çıktılarını sosyal medyada dolaşıma sokarak Mozalar’ı hedef alan paylaşımlar yapmıştı.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR