DünyaLGBTİ+Manşet

Letonya’nın yeni cumhurbaşkanı, Avrupa’nın ilk açık eşcinsel kimlikli başkanı olarak tarihe geçti

0
Edgars Rinkēvičs - Fotoğraf: Siim Lõvi /ERR

Letonya tarihinde ilk defa açık bir eşcinsel kimlikli cumhurbaşkanı seçildi. Letonya eski Dışişleri Bakanı Edgars Rinkēvičs, Letonya’nın ve Avrupa’nın ilk açık eşcinsel devlet başkanı olarak tarihe geçti.

Reuters‘in aktardığına göre; Başbakan Krišjānis Kariņš, parlamentonun Edgars Rinkēvičs‘i cumhurbaşkanı olarak seçtiğini duyurdu.

Rinkēvičs, 2011’den beri ülkenin dışişleri bakanı olarak görev aldı. Letonya siyasetinde uzun bir süre geçiren Rinkēvičs, öncesinde de kamu hizmetinde çalışmıştı.

Sosyal medyadan yaptığı açıklamada Rinkēvičs, seçilmekten onur duyduğunu söyledi ve şunları aktardı:

“Letonya halkına iyi hizmet etmek için elimden gelenin en iyisini yapacağım. Milletvekillerine güvenleri için teşekkür ediyorum.”

Rinkēvičs, Kasım 2014’te Twitter’da “Gay olduğumu gururla duyuruyorum… Hepinize bol şans” demişti.

Aynı tarihte Rinkēvičs bir başka tweetinde, Letonya’nın her türlü ortaklık için yasal bir çerçeve oluşturması gerektiğini söyleyerek eşcinsel ilişkilerin yasal statüsünün iyileştirilmesi gerektiğini ifade etmişti.

O zamandan beri, kuzey Avrupa ülkesinde eşcinsel evlilik hala tanınmış değil ancak geçen yıldan itibaren eşcinsel çiftler yasal olarak tanınma hakkına sahip oldu.

ILGA-Europe‘un 2023 Gökkuşağı Haritası ve İndeksi‘nde Letonya, 49 Avrupa Birliği ülkesi arasında 37. sırada yer alıyor.

İllüstrasyon: Pinknews

Rinkēvičs daha önce bir radyo röportajında, “İnsanların bana veya diğer insanlara karşı tutumlarında temel bir şeyin değişmesi gerektiğine inanmıyorum. Daha açık ve dürüst olmamızın zamanı geldi. İnanın bu tür kararları vermek kolay değil ve uzun zaman alabiliyor” demiş ve eklemişti:

“Kararımın doğurabileceği tüm olumlu ve olumsuz sonuçları düşündüm, dürüst olmanın ve açık sözlü konuşmanın ve karmaşık bir konu olan ortaklıkların tescili de dahil olmak üzere bu konular hakkında bir tartışma başlatmanın daha iyi olacağına karar verdim.”

Avrupa’da başka açık eşcinsel liderler yok muydu?

Pinknews‘in aktardığına göre; İrlanda’dan Leo Varadkar, Lüksemburg’dan Xavier Bettel ve Sırbistan’dan Ana Brnabić de dahil olmak üzere, ülkelerinde cumhurbaşkanı yerine başbakan olarak iktidar pozisyonlarına seçilen başka açık eşcinsel liderler arasında bulunuyor.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.