Latmos Dağı’na iyi haber: Mahkeme maden şirketinin izinlerini iptal etti

Aydın İdare Mahkemesi, Latmos Dağı bölgesinde faaliyet gösteren Kale Maden'in kapasite artışına yönelik izni iptal etti. Karar, çevreye zarar veren maden faaliyetlerine karşı verilen mücadelenin önemli bir zaferi olarak değerlendiriliyor.

Aydın İdare Mahkemesi, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın Latmos‘ta Kale Maden için verdiği kapasite artışı iznini iptal etti. Bu kararla, Kale Maden’in kapasite artışı talebi ikinci kez reddedilmiş oldu. Aydın ve Muğla sınırları içerisindeki antik Latmos (Beşparmak Dağı) bölgesindeki maden faaliyetleri, bölgenin tarihine, kültürüne ve ekolojik yapısına ciddi zararlar veriyor.

Ege’de Son Söz’ün aktardığına göre Latmos Platformu, mahkemenin kararını umut verici bulduğunu belirterek yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada, bölgenin büyük ölçüde orman, fıstık çamı ve zeytinlikten oluştuğu, yakınında ise Çatındere 1. Derecede Arkeolojik Sit Alanı bulunduğu hatırlatıldı. Mahkeme kararının, bölgeyi tehdit eden vahşi madencilik faaliyetlerine karşı önemli bir adım olduğu vurgulandı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Halkın, duyarlı yurttaşların katılımıyla gittikçe büyüyen platformumuz, Latmos’un başına bela olan vahşi madenciliği bitirmekte kararlıdır. Bundan böyle her türlü izinsiz madencilik faaliyetinin peşinde olacağız ve hesap soracağız.”

Latmos Dağı’nda maden tehdidi büyüyor: Çörlen’e kepçeler girdi
Aydın’da 8,500 yıllık tarihe sahip Latmos’a yapılması istenen iki madene karşı dava açıldı
Akbük’te planlanan mermer ocağına yönelik tepkiler artıyor

Kale Maden, 2004 yılında Bakanlıktan aldığı izinle Söke’de ilk ocağını açmıştı. Geçtiğimiz yıllarda ise kapasite artışı talebiyle yeniden başvurmuş, ancak bu izin Aydın 2. İdare Mahkemesi tarafından iptal edilmişti. Danıştay da bu kararı onaylamıştı. Şirket, proje alanında değişiklik yaparak yeniden başvurmuş ve Bakanlık tarafından ikinci kez ‘ÇED olumlu’ kararı almıştı.

Bölgedeki madencilik faaliyetleri, sadece yöre halkının geçim kaynağı olan zeytinciliği değil, aynı zamanda 8 bin 500 yıllık kaya resimlerine sahip Latmos Dağları’nın ekolojik ve kültürel yapısını da tehdit ediyor. Latmos Dağı, fıstık çamları, zeytinlikleri ve tarihiyle korunması gereken önemli bir bölge. Neolitik Dönem’den bugüne kadar insan yerleşimlerine ev sahipliği yapmış olan bölge, milli park ve jeopark ilan edilmesi için uzun süredir mücadele ediliyor.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Türkiye’de kömür yatırımlardan tamamen çıkan banka sayısı 4

Türkiye’nin en büyük 17 bankasından sadece dördünün kömür yatırımlarından tamamen çıkma kararı aldı. Temiz enerji projelerine yönelmeyi taahhüt eden banka sayısı ise 12.

[COP29] Zirvenin sonuç metni taslağına tepki yağıyor: Boş kağıda imza istiyorlar

Bakü'deki iklim zirvesinde sona yaklaşılırken COP29 Başkanlığı'nın yayımladığı nihai metnin taslağında iklim finansmanı'nın karşısına 'X' ifadesinin konulması büyük tepki topladı.

[İklim Masası] Toplumun yüzde 79’u iklim değişikliği ile daha güçlü mücadele istiyor

Türkiye halkının yüzde 64'ü iklim değişikliğini günümüzün en önemli sorunu olarak tanımlıyor. Toplumun büyük kesimine göre ise Ankara’nın iklim politikaları yetersiz.

350 hak aktivisti ve sanatçıdan AYM’ye mektup: Katliam Yasası’nı bir an önce iptal edin!

Katliam Yasası'nı esastan görüşecek AYM'ye açık bir mektup yayımlayan 350 hak savunucusu, yasanın bir an önce gündeme alınmasını ve iptalini talep etti.

[COP29] Türkiye’nin iklim politikaları performansı bu yıl da ‘düşük’

Bu yılki İklim Değişikliği Performans Endeksi'nde 53'üncü sırada yer alan Türkiye’de yenilenebilir enerji kapasitesi artarken, bunun fosil yakıtları ikame etmediği vurgulanıyor.

EN ÇOK OKUNANLAR