Doğa MücadelesiEkolojiManşet

Latmos Dağı’na iyi haber: Mahkeme maden şirketinin izinlerini iptal etti

0
latmos dağı

Aydın İdare Mahkemesi, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın Latmos‘ta Kale Maden için verdiği kapasite artışı iznini iptal etti. Bu kararla, Kale Maden’in kapasite artışı talebi ikinci kez reddedilmiş oldu. Aydın ve Muğla sınırları içerisindeki antik Latmos (Beşparmak Dağı) bölgesindeki maden faaliyetleri, bölgenin tarihine, kültürüne ve ekolojik yapısına ciddi zararlar veriyor.

Ege’de Son Söz’ün aktardığına göre Latmos Platformu, mahkemenin kararını umut verici bulduğunu belirterek yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada, bölgenin büyük ölçüde orman, fıstık çamı ve zeytinlikten oluştuğu, yakınında ise Çatındere 1. Derecede Arkeolojik Sit Alanı bulunduğu hatırlatıldı. Mahkeme kararının, bölgeyi tehdit eden vahşi madencilik faaliyetlerine karşı önemli bir adım olduğu vurgulandı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Halkın, duyarlı yurttaşların katılımıyla gittikçe büyüyen platformumuz, Latmos’un başına bela olan vahşi madenciliği bitirmekte kararlıdır. Bundan böyle her türlü izinsiz madencilik faaliyetinin peşinde olacağız ve hesap soracağız.”

Latmos Dağı’nda maden tehdidi büyüyor: Çörlen’e kepçeler girdi
Aydın’da 8,500 yıllık tarihe sahip Latmos’a yapılması istenen iki madene karşı dava açıldı
Akbük’te planlanan mermer ocağına yönelik tepkiler artıyor

Kale Maden, 2004 yılında Bakanlıktan aldığı izinle Söke’de ilk ocağını açmıştı. Geçtiğimiz yıllarda ise kapasite artışı talebiyle yeniden başvurmuş, ancak bu izin Aydın 2. İdare Mahkemesi tarafından iptal edilmişti. Danıştay da bu kararı onaylamıştı. Şirket, proje alanında değişiklik yaparak yeniden başvurmuş ve Bakanlık tarafından ikinci kez ‘ÇED olumlu’ kararı almıştı.

Bölgedeki madencilik faaliyetleri, sadece yöre halkının geçim kaynağı olan zeytinciliği değil, aynı zamanda 8 bin 500 yıllık kaya resimlerine sahip Latmos Dağları’nın ekolojik ve kültürel yapısını da tehdit ediyor. Latmos Dağı, fıstık çamları, zeytinlikleri ve tarihiyle korunması gereken önemli bir bölge. Neolitik Dönem’den bugüne kadar insan yerleşimlerine ev sahipliği yapmış olan bölge, milli park ve jeopark ilan edilmesi için uzun süredir mücadele ediliyor.

You may also like

Comments

Comments are closed.