EkolojiTürkiye

Kyzikos’ta tarih kıyımı

0

Kapıdağ Yarımadası’ndaki Kyzikos Antik Kenti’nin içinden geçen Kleite deresinin yatağında, ilgili hiç bir kurumun bilgisi ve izni olmadan kazı yapıldığı belirlendi.

Balıkesir, Kapıdağ Yarımadasında, Kyzikos Antik Kenti’ndeki Amfitiyatro bölgesine, dere yatağını genişletme bahanesiyle iş makinesi sokulduğu ortaya çıktı. 1. Derece Arkeolojik SİT alanı olan bölgede, zemin zarar görürken yapılan çalışmayla ilgili resmi kurumların bilgisi ve izni olmadığı anlaşıldı.

Bandırmagazete.net’in haberine göre, iskânı Neolitik (M.Ö. 6. bin) ve Kalkolitik (M.Ö. 5. bin) Dönem’e kadar uzanan Kyzikos Antik Kenti’ni ziyaret eden gezginler, buradaki Kleite Deresi’nde kazı yapan iş makinalarını farketti. Roma döneminde gladyatör dövüşleri ile  su oyunlarının yapıldığı amfitiyatronun içinden geçen derenin yatağının açıldığı ve çıkan malzemenin gelişigüzel yığıldığı görüldü.

Hiç bir kurumun bilgisi yok

Arkeologlar Derneği İstanbul Şube Başkanı olan Bandırmalı arkeolog Yiğit Ozar konu ile ilgili şunları söyledi: “Bölgede doğa yürüyüşleri yapan yurttaşların bizi bilgilendirmesi üzerine ilgili kurumlar ile iletişime geçerek, bilgi talep ettik. Gelen yanıtlar doğrultusunda özetle şu sonuç çıkıyor; tahribat Müze ve Kazı Başkanlığı tarafından da tespit edilip raporlanmış ve gerekli işlemler yapılmıştır; ancak tahribata neden olan uygulamanın kim ya da hangi kurum tarafından gerçekleştirildiği bilinmemektedir. DSİ’nin Erdek çevresinde dere temizleme çalışmaları yaptığı basında yer aldıysa da, bu temizliğin onlar tarafından yapılıp yapılmadığını bilmiyoruz. Bu alan 1. Derece Arkeolojik SİT Alanı. 658 Sayılı Arkeolojik Sitlerin koruma, kullanma koşullarını belirleyen ilke kararına göre bu alanlarda gerekli alt yapı ve çevre düzenleme çalışmaları ancak Koruma Bölge kurullar’nın onayı ile, kazı başkanlarının görüşü alındıktan sonra ve uzman denetiminde yapılabilir. Bu şartları yerine getirmeden bırakın kepçe sokmayı ağaç bile dikemezsiniz.”

Koordinasyon şart

Dere yatağının en az amfitiyatro kadar önemli olduğunu vurgulayan Ozar yapılması gerekenleri şöyle anlattı: “Kyzikos kenti sadece taştan, mermerden kalıntılar değil, insan ve doğanın birlikte şekillendirdiği bir alan olarak kültürel peyzaj özellikleri göstermektedir. Bu bağlamda Kleite Deresi de, en az amfitiyatro kadar arkeolojik mirasın parçasıdır ve aynı zamanda bir doğal varlıktır. Sel taşkınları gibi sorunların giderilmesi için alanda bazı müdahalelerin yapılması hem kalıntıların korunması hem de çevredeki yurttaşların yaşamının kolaylaştırılması için gerekebilir. Ancak bu müdahalelerin ilgili mevzuat çerçevesinde ve kurumlar arası koordinasyon ve bütüncül bir koruma anlayışı ile yürütülmesi gerekir. Sadece Müze ve Koruma Kurulunun değil bu alanla ilgili herhangi bir sorumluluğu olan bütün kurumların koordinasyon içinde çalışması ve ortak bir strateji oluşturmaları benzer sorunların yaşanmamasına katkı sağlayacaktır.”

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.