DünyaManşet

Kuzey Suriye’de federasyon ilanı

0

Rojava’nın Rimelan kasabasında Rojava ve Kuzey Suriye Kurucu Meclisi, Suriye’nin kuzeyinde federasyon ilanında anlaşmaya vardı.

Suriye federasyonBasnews haber sitesinin haberine göre “Rojava ve Kuzey Suriye Birleşik Demokratik Sistemi Belge Metni”, yapılan oylama ardından onaylanarak kabul edildi.

Suriye’nin kuzeyi ve Rojava’nın birliği için Kuzey Suriye’de federasyon öneren yeni sistem konusunda anlaşmaya varıldı.

Kuzey Suriye Kurucu Meclisi’nin, Rojava ve Kuzey Suriye bölgelerinin geleceği ve yönetim modelinin  belirleneceği toplantısı, dün tamamlanmadığı için bugüne ertelenmişti.

200 delegenin katılımıyla yapılan toplantıda Efrîn, Şahba, Kobanê, Til Abyad ve Cizîr Kantonu’ndaki Asuri, Ermeni, Süryani, Türkmen, Arap, Kürd, Ezdi ve Alevi toplumu temsilcileri yer aldı.

Toplantının sonuç bildirgesinin önümüzdeki saatlerde açıklanması bekleniyor.

Şam: Yasal etkisi yok

Suriye hükümeti ise kararın hemen ardından yaptığı açıklamada, federalizm ilanının resmi ya da siyasi bir etkisi olmayacağını belirtti.

Suriye haber ajansı SANA’ya konuşan bir Suriye Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, federalizm kararının ülkenin toprak bütünlüğü ilkesine aykırı olduğunu söyledi.

Muhalefet örgütlerinden Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu da (SMDK), “Belirli bölgelerde farklı bir yapı kurmak Suriye halkının iradesine aykırıdır” diyerek federalizm ilanına karşı çıktı.

Müslim: Cenevre’de federalizmi tartışmaya hazırız

PYD Eş Başkanı Salih Müslim, Sputnik’e yaptığı açıklamada, federal yapının Suriye devleti içinde kalmaya devam edeceğini söyledi.

Müslim, federalizmi görüşmek üzere Cenevre’deki görüşmelere resmi bir heyet göndermeye de hazır olduklarını, ancak Cenevre toplantılarına davet edilmediklerini kaydetti.

Kaynak: basnews

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.