Doğa MücadelesiManşet

[Kuzey Ormanları’mıza Dokunmayın] Uskumruköy’deki ağaç kesimine İBB önünde protesto

0

Kuzey Ormanları Savunması (KOS) ve Sarıyer Kent Dayanışması’nın çağrısıyla dün İstanbul Büyükşehir Belediyesi(İBB) önünde bir araya gelen yaşam savunucuları, Uskumruköy kavşağında, yok genişletme bahanesiyle ağaçlar’ın ve çocukların barış için diktiği firmaların kesilmesini protesto etti. İBB önünde “Kuzey düşerse İstanbul düşer” pankartı açan yaşam savunucuları  “İBB elini Sarıyer’den çek”, “Çocuklar dikiyor, İBB kesiyor”, “Kuzey ormanlarına dokunma” dövizler taşıdı. ‘İBB elini Sarıyerden çek’ ve ‘Kesme yaşat, Kuzeyi koru’ sloganları atılan eyleme CHP il meclis üyeleri de destek verdi.

“Katliamın boyutları gizlenmek isteniyor”

Yaşam savunucuları adına basın açıklamasını Ezgi Öz Baysal gerçekleştirdi. Yerel belediyenin ve bölge halkının haberi olmadan Uskumruköy’de yol genişletmesi denilerek yüzyıllık ağaçlar’ın kesildiğini, yüzlerce ağaçın ise kesilmek için işaretlendiği bilgisini veren Baysal, “3. köprüye karşı yıllarca mücadele eden hocamız Uçkın Geray’in hatıra ormanında çocukların bundan iki sene önce diktiği barış fidanlar sökülüp atıldı. Uskumruköy Kavşağı ve bağlantı yolları an itibariyle girişilecek katliamın boyutunu gizlemek için paravanlarla kapatılıyor” dedi.

“Bu kent artık nefes almıyor, hasta”

Baysal, bu projeyle, iktidar ve sermaye arasındaki ittifakın bilimi, hukuku, insanı, ağacı, börtü böceği, İstanbul’u hiçe saydığını, rant aşkıyla İstanbul’un kuzeyine yeni bir kent inşa etmek için yeni yollar açmayı hedeflediğini söyledi. İBB Başkanı Mevlüt Uysal’a seslenerek şun ifadeleri kullandı:

“Vicdanım rahat diyerek hesap vermeden çekip giden Kadir Topbaş’tan itibaren İstanbul bir yönetim krizinde. Mega yılın projeleri ve yani projelerle büyük yara açtığınız Kuzey Ormanları İstanbul’un ve barındırdığı canlıların yaşam kaynağıdır. Bu kent artık doğal eşiklerini almış, 13 yıllık Kadir Topbaş kabusu sürecinde betona boğulmuştur. Bu kent artık nefes alamıyor, hasta. İstanbul’un  kuzeyine, Kuzey Ormanları’nın üstüne yeni bir kent çalışmalarınızı derhal durdurun.”

“Dert trafik değil, yapılaşma”

Basın açıklamamız ardından CHP İBB Meclis Üyesi Gökhan Zeybek söz aldı. 3. köprünün trafik sorununu çözemediğini belirten Zeybek, “3. Köprü İstanbul’un trafik  sorunlarına çözüm olmadığı gibi ciddi ekonomik zararlara yok açacağı gün gibi ortada. Genişletilmeye çalışılan yok güzergahı Sarıyer, Kilyos gibi yerlerin ulaşım sorunlarını çözme ile ilgisi yok. 3. köprü ve çevresinde bulunan düşük yoğunluktaki alanların, uzun vadede yeni yapı alanlarına dönüştürülmesiyle ilgili. Dert trafik değil yapılaşma” dedi. İBB’nin hatıra ormanında kestiği ağaçlara da tepki gösteren Zeybek,  “Sarıyer Belediyesi olarak hocamız Uçkun Geray için Uskumruköy’de bir hatıra orman yaptık ve binlerce çocukla beraber onun adına ağaçlar dikildi. Bu ağaçlar bir gecede yok edildi. Ama biz doğa sevgisini biz büyütmekten asla vazgeçmeyeceğiz” ifadeleriyle sözlerini bitirdi.

Basın açıklamasının ardından Uskumruköy dilekçeleri İBB’ye teslim edildi ve geçtiğimiz hafta hayatını kaybeden yaşam savunucusu Emin Turan da anıldı.

 

(Evrensel)

You may also like

Comments

Comments are closed.