Doğa MücadelesiManşet

[Kuzey Ormanları’mıza Dokunma] Uskumruköy’deki ağaç kesimi bugün protesto ediliyor

0

Kuzey Ormanları’nda bulunan Sarıyer’e bağlı Uskumruköy, İBB’nin yol genişletme çalışmaları için Kilyos Caddesi üzerinde yer alan Uskumruköy Kavşağı’nda iki sene önce çocukların diktiği barış fidanlarının sökülmesi ve ağaçların kesilmesiyle gündemde.

Yaşam savunucuları bugün bir kez daha Kuzey Ormanları Savunması ve Sarıyer Kent Dayanışması’nın çağrısıyla bir araya geliyor. Bölgede gerçekleşen ağaç kesimlerini protesto etmek için 14.00’da İBB önünde toplanılacak.

“Kuzey düşerse İstanbul düşer”

Yaşam savunucuları dün bir kez daha Uskumruköy Kavşağı’ndaydı.  “Kesme yaşat ormanı koru” ve “Kuzey düşerse İstanbul düşer” sloganları atan yaşam savunucuları adına basın açıklamasını bölge sakinlerinden Bedriye Kotiloğlu yaptı. Kuzey Ormanları’nın binlerce yılda oluşmuş hassas ekosisteminin inşaat ve emlak projeleriyle, maden ve enerji projeleriyle ve mega yıkım projeleriyle tehdit altında olduğunun altını çizen Kotiloğlu, “Köklerinden söktüğünüz, paravanlar çekerek kesimlerini saklamaya çalıştığınız her ağaçla sadece cinayet işlemiyorsunuz aynı zamanda İstanbul’u da can damarlarından koparıyorsunuz, kadim kenti geleceği olmayan bir karanlığa mahkum ediyorsunuz.” dedi. Kotiloğlu başlayan yol genişletme çalışmalarının Kuzey’e kurulmak istenen “Yeni İstanbul”un hazırlık çalışmaları olduğunu vurguladı. Kesimlerin başladığı yerin kuzeyinden İBB’nin ‘Dolmabahçe-Levazım-Baltalimanı-Ayazağa tünelleri’ projesinin geçtiğini, hızlı tren projesinin de bölgenin kuzeyine gelmesinin söz konusu olduğunu hatırlatan Kotiloğlu, ayrıca 11 Mayıs 2011’de dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Uskumruköy’den Yalıköy’e kadar uzanacak yeni kent kurulması isteğini dile getirdiğini hatırlattı.

Açıklamanın sonunda İBB’ye seslenen Kotiloğlu sözlerini şöyle tamamladı:

“Kamuoyundan gizlenen bölge üzerindeki tüm proje planlarını şeffaf bir şekilde açıklayın ve bölgedeki kentleşme baskısını arttıracak tüm projelerinizi derhal durdurun! Zira Kuzey düşerse, İstanbul düşer. Tam da bu sebeple Uskumruköy’ü, Kuzey Ormanları’nı gözü ranttan başka bir şey görmeyenlere karşı savunmak kentin ve koca ekosistemin yaşamını savunmak demektir. Uskumruköy’deki bir ağaç Maçka Parkı’nın da Kuzey Ormanları’nın da, İstanbul’un da geçmişi, şu anı ve geleceğidir. Kuzey Ormanları’nı savunalım, yaşamı savunalım!”

Basın açıklaması ardından eyleme katılanlar yanlarında getirdikleri ve dileklerini yazdıkları çaputları bölgede kesilmek için işaretlenmiş ağaçlara bağladı.

 

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.