Doğa MücadelesiManşet

Kuzey Ormanları Savunması’ndan davet: Kanal İstanbul’a karşı yürüyoruz!

0

Kuzey Ormanları Savunması (KOS) 23 Eylül Cumartesi gerçekleştireceği “Kanal İstanbul’a karşı yürüyoruz!” etkinliğine tüm doğa korumacıları ve “Marmara’nın katili olmayaya aday projeye hayır!” diyenleri davet ediyor.

Yürüyüşe katılım başvurusu için bugün (21 Eylül Perşembe) son gün.

Yürüyüşe katılım için; telefon numarası ve varsa otobüs talebinizi bildiren bir e-postayı bugün içinde [email protected] adresine atmanız gerekiyor.

Otobüs Cumartesi sabahı saat 8.45’te Mecidiyeköy’den kalkacak ve dönüşte grubu Altınşehir’den alarak yine Mecidiyeköy’de bırakacak.

KOS’tan yapılan çağrı metnini aynen paylaşıyoruz:

“23 Eylül Cumartesi Kanal İstanbul katliamına karşı Kuzey Ormanları Savunması olarak ‘Hiking Istanbul’ (*) ile birlikte İki Deniz Arası’nda yollara düşüyor (**), ormanlara ve arkeolojik varlıklara uzanıyoruz. Kadim İstanbul’un yok edilmek istenen varlığıyla buluşuyoruz ve diyoruz ki bu yaptığınız kanal değil; talan!!
İstanbul’u her geçen gün daha da yaşanmaz hale getirenler, 3. köprü, Kuzey Marmara Otoyolu, 3. havalimanı ve Kanal İstanbul gibi emlak hareketleriyle, Kuzey Ormanları’nı imara açmak amacıyla kentleşmeyi kentin kuzeyine taşımanın her gün yeni bir adımını atıyor. Sadece İstanbul’un değil, Marmara Denizi’nin ve dolayısıyla Marmara Bölgesi’nin de sonunu getirecek büyük ekolojik tehditler barındıran kanal İstanbul mantıksızlığı da bu sürecin bir diğer adımı.

42 kilometre boyunca uzanacağı söylenen ‘proje’nin etüt çalışmalarının başladığı, ihalesinin yapıldığı ve inşaatına başlanacağı belirtiliyor. Yapıları birbirinden son derece farklı iki denizin milyonlarca yılda oluşturduğu doğal uyuma bu müdahale, denizlerin kimyasal yapısının da bozulması ve Istrancalar boyunca şehrin altında uzanan akiferlerin (yeraltı su depoları) yok olması tehdidini taşıyor. Konuya dair görüş veren tüm bilim insanları, bu sürecin Marmara Denizi’ni ölüme sürükleyeceğinde birleşiyor.

Bu katliama dur demenin bir parçası olarak; Sazlıbosna, Şamlar, Yarımburgaz ve Altınşehir güzergahında yürümek üzere 23 Eylül Cumartesi saat 10:00’da Sazlıbosna Meydanı’ndaki köy kahvesinde buluşuyoruz. Toplam 21 kilometre olan kolay sayılabilecek güzergahı 6 saatte tamamlamayı planlıyoruz.

Rotanın başlangıç noktası olan Sazlıbosna Köyü’nden ilerleyerek, tüm rotanın en yüksek noktası olan Kocabayır Tepesi’ne ulaşılacak. Bu tepeden tüm rotanın en başını ve en sonunu, Karadeniz’den Marmara’ya kadar görmek mümkün. Kırsal alandan sanayi bölgelerine, kentin çeperlerine ve oradan merkezine kadar 360 derecelik bir panorama görülebilir. Ardından bir mola verilecek Şamlar Köyü üzerinden Sazlıdere Barajı’nı takip ederek, İstanbul’un en eski yerleşim yeri Yarımburgaz Mağarası’nda rota sonlanacak. Akşam saat 6-7 gibi Altınşehir’e ulaşılması bekleniyor.

Toplu taşıma ile gelmek isteyenler için bilgiler şöyledir:

Bayrampaşa Maltepe metro çıkışının hemen dışında 9:25’te kalkan 336H otobüsüne binmek için sabah 9:15’te buluşulacak. Buradan otobüsle Sazlıbosna’ya gidiş 90 dk.dır.

Sazlıbosna’da ana meydandaki çay bahçesinde bir mola verildikten sonra yola çıkılacak. 336H seferleri her 15-20 dk’da bir yapılıyor, o yüzden 9:25’te kalkan seferi kaçıranlar bir sonrakine binebilir.

Bayrampaşa-Maltepe M1 metro hattında yer alıyor. Aynı isimli metrobüs durağına da 10 dk mesafede bulunuyor.

Rahat ve su geçirmez yürüyüş ayakkabısı, yedek çorap ve tişört, kahvaltı ve öğle yemeği için yiyecek, su, şapka, güneş gözlüğü ve kremi gibi ihtiyaçları bulundurmanız, hafif elbiseler giymeniz yürüyüşünüzü daha keyifli kılacaktır. Güvenlik açısından yanınızda mutlaka nüfus cüzdanı bulundurmanızı da öneriyoruz.

İstanbul’u savunmak aşkına yeniden buluşmak üzere!

NOT: Maliyeti karşılayacak talep olması halinde bir otobüs organize edilecek. Otobüs saat 8.45’te Mecidiyeköy’den kalkacak ve dönüşte grubu Altınşehir’den alarak yine Mecidiyeköy’de bırakacak. Her birimize kişi başı yaklaşık 20-30 lira düşeceğini tahmin ediyoruz.

Yürüyüşe katılım için; telefon numarası ve varsa otobüs talebinizi bildiren bir e-postayı en geç Perşembe gününe kadar [email protected] adresine atmanızı rica ediyoruz.

Kuzey Ormanları Savunması

 

(Kuzey Ormanları.org)

You may also like

Comments

Comments are closed.