ManşetTürkiye

Kuzey Ormanları Savunması: Hafriyat kamyonu terörünü durdurun!

0

Kuzey Ormanları Savunması (KOS), şehir içinde ölümlere ve kazalara neden olan hafriyat kamyonları sorununa dikkat çekmek için Mimarlar Odası İstanbul Şube binasında basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda yapılan açıklamada son bir yılda hafriyat kamyonlarının neden olduğu kazalarda hayatını kaybeden insan sayısının resmi rakamlara göre 25 olduğu söylenildi. Ancak kayıpların bu rakamdan fazla olduğunu ve kamyonların ekosistem dengesini tehdit ettiği de belirtildi.

Bianet’den Tansu Pişkin ve Ruken Kadıoğlu’nun haberine göre açıklamada çözüm önerileri sıralanırken acil olarak “şoförleri potansiyel katil haline getiren sefer başına ücretlendirme sistemine son verilmesi” gerektiği vurgulandı.

Mimarlar Odası İstanbul Şubesi’nde gerçekleşen toplantıya İnşaat Mühendisi Prof. Dr. Zerrin Bayraktar, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Belediye Meclis Üyesi Tarık Balyalı ve 12 Mayıs 2016 günü hafriyat kamyonunun çarpması sonucu hayatını kaybeden 23 yaşındaki Şule İdil Dere’nin annesi Nesrin Aslan katıldı.

Balyalı, toplantıda İBB Meclis Grubu olarak hafriyat alanlarıyla ilgili yaptıkları çalışmaların raporunu sundu. Balyalı, İBB Meclis Başkanlığı’na hafriyat kamyonlarının neden olduğu kazalarla ilgili verdikleri soru önergelerine hiçbir şekilde yanıt verilmediğini aktardı.

KOS, konuya ilişkin basın açıklamasındaysa hafriyat kamyonlarının neden olduğu sorunlar ve çözüm önerileri de sundu.

Kuzey Ormanları Savunması’nın önerdiği çözümler ile talepleri ise özetle şöyle:

* Rüşvet veren şirket yetkilileri başta olmak üzere tüm sorumlular yargılanmalıdır.

* Sorunun ana kaynaklarından biri olan ve şoförleri potansiyel katil haline getiren sefer başına ücretlendirme sistemine son verilmelidir.

* Çevre kirliliğinin önlemesine yönelik önlemlerin sürekli kontrolü sağlanmalıdır.

* İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin hazırlamakla yükümlü olduğu “hafriyat toprağı, inşaat/yıkıntı atıkları ile doğa/ afet atıklarının toplanması, geçici biriktirilmesi, taşınması, geri kazanılması ve bertaraf/ ile ilgili yönetim planı” kamuya açık olarak yayınlanmalıdır.

* Kamyonların yasak olan güzergâhlarda ve saatlerde çalışması engellenmelidir. Etkin denetimin sağlanabilmesi için Elektronik Araç Takip Sistemi kurulmalıdır.

* Kamu denetiminin sağlanabilmesi için UKOME kararları ile belirlenen güzergâhlar ile yasaklanan güzergâhlara ilişkin haritalar kamuoyuyla paylaşılmalı, yollara uyarıcı tabelalar koyulmalıdır.

* Sokaklara ağır tonajlı araçların girmesi kesinlikle yasaklanmalıdır. Kent içi yollarda araçların şantiye giriş ve çıkışlarında kontrol sağlanmalı ve yaya ile karşılaşması muhtemel güzergah boyunca eskort eşliğinde hareket etmeleri sağlanmalıdır.

* Tüm bu toplumsal, ekolojik ve ekonomik yıkımın son bulması için yapılması gereken şey başta katil projeler olmak üzere İstanbul’un kentsel ve ekolojik dokusuna zarar veren tüm projeleri durdurmaktır.

 

(Bianet)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.