DünyaManşet

Kuzey Kore tehdidin boyutunu arttırıyor

0
Kuzey Kore lideri Kim Jong Un

Kuzey Kore yetkilileri, ülkenin resmi haber ajansı KCNA’ya yaptığı açıklamada, 2007 yılında yürütülen uluslararası müzakereler sonucu kapatılan Yongbyong nükleer santralinde, 5 megavat gücündeki nükleer reaktörün yeniden çalıştırılacağını duyurdu.

Kuzey Kore lideri Kim Jong Un

Yongbyong’da onarım işlemlerinden geçirilen diğer tesislerinde de faaliyetlerin başlayacağını kaydeden Kuzey Koreli yetkili, bu politikanın amacının, ülkenin nükleer gücünün nitelik ve nicelik açısından güçlendirilmesinin yanı sıra ülkenin enerji açığının giderilmesi ve elektrik kesintilerinin önlenmesi olduğunu söyledi.

Çin Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ise bu karardan üzüntü duyulduğu ifade edildi.

Kuzey Kore, başkent Pyöngyang’ın birkaç yüz kilometre kuzeyinde bulunan Yangbyong’daki nükleer reaktörü 2007’de Güney Kore, Çin, Japonya, ABD ve Rusya ile yürütülen, ancak daha sonra tıkanan nükleer silahsızlanma müzakerelerinin bir parçası olarak kapatmayı kabul etmişti. Reaktör yılda bir kere nükleer bomba yapabilme kapasitesine sahip. Kuzey Kore’nin 2006 ve 2009’daki ilk iki nükleer denemesinde plütonyumdan imal edilen düzenekleri patlattığı sanılıyor.

(DW Türkçe)

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.