Dünya

Kuzey Kore, Dünyaya nükleer deneme ile meydan okudu

0

Kuzey Kore’de nükleer reaktörlerin bulunduğu bölgede 4,9 ila 5,0 şiddetinde orta ölçekli bir deprem meydana geldi. Güney Koreli uzmanlar, depremin nükleer deneme sebebiyle gerçekleştiğini belirtirken, bir süre sonra Kuzey Kore televizyonundan yapılan açıklamada, yer altı tesislerinde gerçekleştirilen 3. nükleer denemenin başarıyla sonuçlandığı belirtildi.

Kuzey Kore Devlet Televizyonu nükleer denemenin başarı ile sonuçlandığını açıkladı

Kuzey Kore, üçüncü nükleer denemesini başarılı şekilde gerçekleştirdiğini duyurdu. Kuzey Kore haber ajansı, son denemede patlayıcı gücü daha fazla olan ancak küçük bir cihazın kullanıldığını belirtti. Kuzey Kore nükleer denemesinin başarılı bir şekilide gerçekleştiğini de açıkladı.

Kuzey Kore tarafından yapılan açıklamada nükleer denemenin Salı günü yapıldığını ve ‘düşmanca saldırılara karşı barışçıl tutumu sürdürmek maksatlı’ olduğu belirtildi.

Kuzey Kore tarafından gerçekleştirilen son nükleer denemede öncekilere göre çok daha güçlü bir nükleer başlığın kullanıldığı belirtildi ve kullanılan farklı malzemeler sayesinde çevreye zarar verilmediği iddia edildi. Nükleer reaktörlerin bulunduğu Kuzey Ham-Kyung bölgesine bağlı Pung-Kye köyünde orta büyüklükte bir sarsıntı şeklinde hissedilen patlamanın ardından, Güney Kore Savunma Bakanlığı, depremin sebebinin nükleer deneme olabileceğini duyurdu.  Birçok uzman sarsıntının bu nedenle meydana geldiğini belirtirken bir süre sonra Kuzey Kore’nin resmi açıklaması geldi.

Nükleer deneme Deprem sayesinde anlaşıldı

Nükleer deneme sırasında yaşanan deprem kameralara da yansıdı. 4.9 büyüklüğündeki deprem sırasında Güney Kore’de çekilen görüntüler de depremin şiddeti açıkça görülüyor.

http://www.youtube.com/watch?v=einVoq8W76Q&feature=player_embedded

Çin sismoloji yetkilileri, 4,9 şiddetindeki sarsıntının derinliğinin ‘sıfır’ kilometre olduğunu duyurdu. Bölgenin nükleer deneme alanı olduğunu belirten Güney Kore’den, ”Kuzey Kore’nin yeni bir nükleer deneme yaptığına inandıkları” açıklaması gelirken, Kuzey de kısa süre sonra bu iddiayı doğruladı.

Kuzay Kore 2006 ve 2009 yıllarında yaptığı nükleer denemelere bir yenisini daha ekledi. Bu, babasının ölümünün ardından geçen yılın kasım ayında liderlik koltuğuna geçen Kim Jong-Un’un ilk nükleer denemesi olarak da kayıtlara geçti.

Kilju kasabasında meydana gelen 4.9 büyüklüğünde deprem ve depremin derinliğinin ‘sıfır’ kilometre olarak açıklanamasının ardından elde geldi.

Şinhua ajansının Güney Kore kaynaklarına dayandırarak yaptığı haberde, bu depremin derinliğinin, “ülkenin üçüncü nükleer testini yaptığının potansiyel sinyali olduğu” kaydedildi.

Güney Kore ordusunun sınır ötesi potansiyel provokasyonlar için alarm durumuna geçtiği, Güney Koreli bir yetkilinin, “Kuzey Kore’nin nükleer deneme planına ilişkin ABD ve Çin’i uyardığı” bilgisi de haberde yer aldı.

(Agos, T24)

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.