Doğa MücadelesiEnerjiManşet

Norveç’te üç petrol ve gaz sahasının izni iptal edildi

0
Norveç
Fotoğraf: Ints Kalnins / Reuters

Norveç hükümetinin yakın zamanda Kuzey Denizi sahasında faaliyette bulunacak üç ayrı petrol ve gaz sahası için verdiği izinler, çevresel etki değerlendirmelerinin usulünce yapılmamış olması nedeniyle geçersiz sayıldı. 

Reuters‘in haberine göre, çevreci gruplar, bu üç Kuzey Denizi sahasının gelişimini durdurmak için Oslo Bölge Mahkemesi‘ne başvuruda bulunmuştu. Başvuruda, fosil yakıtların kullanımının gelecekteki etkileri ve bu yakıtların yayacağı sera gazlarının küresel iklim krizi üzerindeki etkilerinin yeterince değerlendirilmediği ifade edilmişti.

Greenpeace ile Gençlik ve Doğa ortaklığında açılan bu dava, Equinor‘un işlettiği Breidablikk ve Aker BP‘nin işlettiği Yggdrasil ve Tyrving sahalarını kapsıyor. Bu sahaların toplamda yaklaşık 875 milyon varil petrol eşdeğeri rezerve sahip olduğu belirtiliyor.

Mahkeme Hakimi Lena Skjold Rafoss, ‘Breidablikk, Yggdrasil ve Tyrving petrol yataklarının geliştirilmesi ve işletilmesi planlarına ilişkin kararların geçersiz olduğu’ yönünde hüküm verdi.

‘Gelecekteki emisyonlar da onay sürecine dahil edilmeli’

Kararda, 2020’deki Yüksek Mahkeme kararı doğrultusunda, gelecekteki emisyonların onay sürecinin bir parçası olarak değerlendirilmesi gerektiği vurgulandı. Ayrıca, “Çevre etki değerlendirmesi sayesinde farklı görüşlerin duyulması ve dikkate alınması sağlanır ve bu da karar verme sürecinin şeffaf ve halka açık olmasını garanti ederek çevreyi etkileyebilecek kararlarda demokratik katılımı korur” denildi.

Bu karar, yalnızca son zamanlarda onaylanan bu üç sahayı etkiliyor ve Norveç kıta sahanlığındaki diğer faaliyetlere uygulanmıyor. Norveç Enerji Bakanı Terje Aasland, hükümetin karara katılmadığını ve temyiz düşündüklerini belirtti. Greenpeace Norveç Başkanı Frode Pleym, “Bu, Norveç’te iklim için tam ve kesin bir zafer” yorumunda bulundu.

Norveç

Fotoğraf: Equinor

Karar, Breidablikk’in 31 Aralık 2024’e kadar üretime devam edebileceğini, ancak diğer iki sahanın gelişiminin durdurulması gerektiğini belirtti. Breidablikk Ekim ayında, planlanandan dört ay önce üretime başlamıştı. Tyrving ve Yggdrasil’in ise sırasıyla 2025 ve 2027’de faaliyete geçmesi öngörülüyor. Equinor’a göre Breidablikk, 2024-2026 yıllarında günde 55 bin-60 bin varil üretimle zirveye ulaşacak. Mevcut üretim seviyesi hakkında kamuoyuna açıklanmış bir veri bulunmuyor.

Norveç’in en üst mahkemesi, 2020’de iki sivil toplum kuruluşunun Arktik sondajına karşı açtığı davayı reddetmiş, parlamento ve hükümetin yeni petrol alanları için geniş yetkiye sahip olduğuna karar vermiş, ancak aynı zamanda çevre etki değerlendirmeleri için gereklilikleri artırmıştı. Yeni davada, devlet, bakanlığın kararlarının geçerli olduğunu savundu, çünkü mevcut yasalar ve yönetmelikler, Norveç’in petrol ihracatından kaynaklanan emisyonların sonuçlarını değerlendirmeyi gerektirmiyor.

Norveç’in kararıyla dünyada deniz dibi madenciliği tekrar tartışılmaya başlandı
Norveç’te fosil yakıt şirketi petrol ve gaz platformlarına enerji sağlamak için dünyanın en büyük yüzen RES’ini kurdu

Devlet kontrolündeki Equinor, davada taraf olmadıklarını ve Norveç makamlarının konuyu daha ileri götürmesini beklediklerini açıkladı. Tyrving ve Yggdrasil’in operatörü Aker BP, kararın kesin olmadığını belirterek, “Kalkınma projelerimiz, verilen izinlere uygun olarak devam ediyor” dedi.

Diğer saha ortakları arasında Polonya menşeli Orlen, Vaar Energi, çoğunlukla İtalya‘daki Eni‘ye ait ve ConocoPhillips bulunuyor. Aker BP ve ConocoPhillips yorum talebine hemen yanıt vermedi. Vaar Energi ve Orlen ise konuyla ilgili yorum yapmayı reddetti.

You may also like

Comments

Comments are closed.